Vd:n tjänar storkovan på att du blir fattigare

Så har eliten dragit nytta av krisen

De senaste åren har de rika bara blivit rikare, visar LO:s rapport ”Makteliten – alltid goda tider”. Skål!

Trodde du, i all din enfald, att de senaste åren varit tuffa för alla? Då ska du strax få dig ett uppvaknande som heter duga.

Varje år sedan 1950 har LO jämfört inkomstutvecklingen bland Sveriges maktelit och vanliga arbetare. Sedan 1980 har skillnaderna skenat.

De senaste åren är inget undantag. Nu tjänar en svensk storbolags-vd i genomsnitt 67,2 gånger så mycket som en industriarbetare, enligt rapporten ”Makteliten – alltid goda tider”.

Höga räntor

Om någon där ute fortfarande lever i villfarelsen att de rika tjänar sådana pengar för att de är klipska och företagsamma är det dags att omvärdera.

De ökade inkomstskillnaderna beror framför allt på två saker: kapitalinkomster och ränteskillnader.

Det de redan äger ger saftig avkastning. Och så lånar de ut pengar till dig och din familj till högre och högre ränta, samtidigt som sparkontona ligger och tynar bort med samma skräpränta som tidigare.

De förmögna tjänar alltså sina pengar på att de redan är rika och på att du blir fattigare.

Stora vinstutdelningar

– Jag känner ilska och frustration över att man inte förstår hur vanligt folk har det, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid rapportsläppet.

I år delar bankerna ut vinster på totalt över 100 miljarder kronor. Medan svenskarna kämpar med hyra och mat slår de rekord efter rekord. Den ekonomiska kris som du och de allra flesta andra upplever berör dem inte.

De dunderrika blir dessutom bara fler och fler – antalet svenskar som äger över 100 miljoner dollar ökade med 27 procent mellan 2019 och 2022. Samtidigt kämpar de anställda i vård och omsorg med gigantiska nedskärningar.

Kan beskattas

Det måste inte vara så.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hade till exempel kunnat punktbeskatta bankernas övervinster. I stället bjuder hon in dem till allvarliga samtal på departementet och hoppas att de ska skärpa till sig av ren välvilja. Än så länge har detta inte burit frukt.

Vi hade kunnat ha högre marginalskatter, lägre skatter i kommun och region och lägre priser i kollektivtrafiken utan att välfärden för den sakens skull går under.

I stället skålar makteliten. Det är inte konstigt. De har all anledning att fira. Vi har naivt byggt systemet som gjort dem rika och oss till de stora förlorarna.

Kvar blev vi, de lurade, mjukt inneslutna i vår egen enfald och inbillade frihet.