Facket har rätt – dags för kortare arbetsdag

Politiken måste visa att allt inte blir sämre

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna.
Annika Strandhäll (S) är öppen för att lagstifta om förkortad arbetstid. Förändringen till 40 timmars arbetsvecka gjordes 1973.

Arbetslivet har förändrats radikalt de senaste femtio åren. Teknik och internet har revolutionerat och ökat produktiviteten. I dag finns yrken som ingen kunde föreställa sig i början av 1970-talet. Nu står vi inför ännu en omskakande förändring när utvecklingen av artificiell intelligens fått fart på riktigt.

Fortfarande 40 timmar

Men det finns en sak som inte förändrats sedan 1973. Då infördes 40 timmars arbetsvecka. Sedan dess har arbetstiden legat kvar på samma nivå.

Men nu börjar det äntligen röra på sig. I en gemensam debattartikel som publicerades igår i Aftonbladet argumenterar fem fackförbund för en arbetstidsförkortning. Tillsammans representerar de – ordförandena för Akademikerförbundet SSR, DIK, Kommunal, Vision och Svenska transportarbetareförbundet – 850 000 medlemmar.

Malin Ragnegård, Kommunal.
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, är en av de fem som undertecknat debattartikeln.

Aktuellt i LO

De vill se lagstiftning på området. Och de är inte ensamma. I en intervju med Arbetet framkommer att det skickats flera motioner till LO:s kongress i vår om arbetstidsförkortning. Byggnads ordförande Johan Lindholm är starkt positiv och tror att det kommer gå fort när diskussionen väl är i gång.

”Det skulle förvåna mig mycket om inte detta blir den kongress där det äntligen händer. Om så sker kommer politikerna stå i rad med olika förslag på utformningar” skriver Johan Lindholm till Arbetet.

Johan Lindholm, Byggnads.
Johan Lindholm, Byggnads ordförande, är övertygad om att det rör på sig i frågan.

S är öppna

Socialdemokraterna har också hintat om att ett förslag kan vara på gång. Tidigare ministern Annika Strandhäll, som leder en av partiets arbetsgrupper för att ta fram ny politik, är öppen för idén. I en intervju med Aftonbladet lyfter hon att flera andra länder har gjort samma sak, till exempel Danmark, Island och Nederländerna.

Fördelarna? Mindre stress, mer fritid och högre livskvalitet. Forskningen visar till och med att produktiviteten kan öka när arbetstiden kortas.

Fungerar i praktiken

Ett experiment på Svartedalens äldreboende i Göteborg visade att personalen blev lugnare, orkade mer och fick lägre sjukfrånvaro med sex timmars arbetsdag. Kommunen behövde visserligen rekrytera mer personal, men samtidigt minskade kostnaderna för staten eftersom fler personer började arbeta i stället för att leva på a-kassa.

Förkortad arbetstid är politik som gör skillnad på riktigt. I mörka tider är det precis vad Sverige behöver. Det är dags att visa att allt inte måste bli sämre.


Skulle du vilja ha en kortare arbetsvecka? Tror du att det är nu det händer? Läs chatten i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    13 feb09.30

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag. Jag vet inte hur vädret är hos er, men i Stockholm snöar det som bara den. Jag ska strax störta ut i stormen och ner mot LO-borgen. Vad det blir av det besöket får vi se. Trevlig fettisdag alla läsare!

  • 13 feb09.29

    När skulle detta kunna träda i kraft om det går igenom?

    J

    Jag vet faktiskt inte. Socialdemokraterna har inget färdigt förslag ännu. Men de har delar av oppositionen med sig i alla fall. Tyvärr har man ju inte majoritet i riksdagen, så antingen behöver man få med sig fler partier eller vinna nästa val. Förhoppningsvis kan det bli en stor fråga i alla fall. Snart är vi faktiskt halvvägs genom mandatperioden :-)

    Susanna Kierkegaard
  • 13 feb09.27

    Man måste nog riktigt ta detta på allvar. I framtiden, när vi blir upp till 10 miljarder människor, kommer det inte att finnas jobb till alla, om vi inte ändrar både arbetstid, och kanske också, delar på jobb. Man jobbar vartannat år, och är ledig det andra. Samt att miljardärer inte kommer att finnas. Pengar måste omfördelas, så att folk kan konsumera. Annars blir det kaos, protester och demonstrationer.

    Hans

    Precis, det handlar om att skapa ett system som är långsiktigt hållbart.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 feb09.25

    Ska finnas möjlighet att arbeta 6h per dag alt 4dgrs vecka med 8h. Är för stressigt, sjuk ofta, går sönder i kroppen av slitigt arbete osv. Har inte råd i många branscher att arbeta mindre än 40h snarare behlver man arbeta mer i dessa tider.

    46år o slut i kroppen av tungt

    Ja, det är fullständigt omöjligt att jobba 40 h i veckan till pensionsåldern i många yrken.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 feb09.21

    Varför skulle företag gå med på detta??? Det skulle kosta dom mer än det skulle ge dom något.

    Lövet

    Inte nödvändigtvis. Som jag nämner i texten finns forskning som visar att produktiviteten inte sjunker för att man jobbar färre timmar. De flesta orkar mer, blir sjuka mer sällan osv.

    Susanna Kierkegaard