Inga religiösa friskolor i ett jämställt Sverige

Flickor som fick sitta längst bak i bussen medan pojkarna fick kliva på där framme. Flickor och pojkar som tidigt fick lära sig att inte ta varandra i hand. Som inte fick ha gympa eller biologi tillsammans.
Rapporterna från landets religiösa friskolor har varit många och i dag sätter Socialdemokraterna ner foten. Nu ska de religiösa friskolorna förbjudas.

– Vi kan inte acceptera en ordning där skolor tvingar på barn religiösa dogmer, konstaterar civilminister Ardalan Shekarabi som tillsammans med gymnasieminister Anna Ekström presenterar förslaget om stopp för religiösa friskolor.

Vi betraktar det som ett vallöfte. Om svenska skolor ska vara jämlika och jämställda är det här ett nödvändigt steg.

Undantag för friskolor

Redan i dag är regeln att all undervisning ska bedrivas på icke religiös grund. Men skollagen har gjort ett undantag för konfessionella, det vill säga religiösa friskolor. Det är ett undantag som har missbrukats och det är på tiden att det rivs upp så att skollagen kan gälla lika för alla elever och för alla skolor. Nu måste avarterna helt enkelt bort.
– Vi har sett fall med systematisk könsuppdelning och av åsikter som inte hör hemma i svensk skola, säger Anna Ekström.
Ardalan Shekarabi, som själv växte upp i Iran, inledde dagens pressträff med att beskriva sig egen uppväxt.

– Jag minns den dagen min egen förskola könssegregerades. Det var omöjligt att missa, för till vår förvåning började byggnadsarbetarna en dag bygga en mur rakt igenom vår skola. Pojkarna på ena sidan och flickorna på den andra.

Den religiösa propagandan

– Jag minns regimens ständiga jakt på avvikelser i skolan, beteende, kläder och annat som inte tolererades av statsmakten. Jag minns indoktrineringen av könsroller och den religiösa propagandan.
– Det här religiösa och politiska förtrycket var anledningen till att vi valde att lämna Iran.
Ardalan Shekarabi förklarar att det var helt avgörande att han sedan fick gå i en svensk skola där han fick möta barn av olika kön och från olika samhällsklasser.

Lika plågsamt måste det dock ha varit att på senare år se det religiösa förtrycket leta sig in i den svenska skolan. Det hör inte hemma där.
En jämlik skola skapar de bästa förutsättningarna för våra skolbarn. En jämställd skola lägger grunden för starka och självständiga kvinnor. I Sverige ska inga flickor placeras längst bak i bussen.