Vart sjunde barn har blivit slaget

Tragisk verklighet Först efter att Yara dött upptäcktes det att en anmälan hade kommit in till socialnämnden från polisen.

Anställda inom socialtjänsten slog i somras larm om sin akuta arbetssituation. På en blogg med rubriken ”nu bryter vi tystnaden” får läsaren veta sanningen om vad krisen leder till.

Lärare är oroliga

Sverige var först i världen med ett förbud mot att slå barn. Trots det har var sjunde barn blivit utsatta för våld av sina föräldrar eller någon annan vuxen i sitt hem, enligt Rädda Barnen. Lärare är oroliga för att deras elever ska fara illa under det långa sommarlovet. Det är en av anledningarna till att antalet anmälningar till socialtjänsten alltid ökar under sommaren. 

”Det känns som att vi bedriver en akutmottagning, inte socialt arbete där vi ska utreda och motivera till långsiktigt bättre levnadssituationer för våra barn” skriver en skribent på bloggen.

Yara blev bara åtta år. Först när hon dött upptäcktes att en anmälan hade kommit in till socialnämnden från polisen. De hade slagit larm eftersom Yara hade blåsvarta blåmärken och svårt att gå. När barn dör på det här sättet har ofta flera myndigheter känt till våldet utan att anmäla, enligt Socialstyrelsens utredningar. Bara sex procent av landets kommuner följer systematiskt upp hur det går för våldsutsatta barn.

Strukturella problem

Det skyddsnät som ska ta hand om de allra mest utsatta vittrar sönder. I Stockholm berättar skyddsombud att utredningar inte hinner göras i tid och att barn kan fara illa. Så här ser det ut på flera platser i landet. Anställda slår larm om för hög arbetsbelastning, tystnadskultur och strukturella problem. Enskilda personer får ta smällen. Systemet håller helt enkelt på att falla samman.

”Efter åtta månader lämnade jag socialtjänsten, men kan se att jag borde ha skrivit lex Sarah-rapporter många gånger om. Mina före detta kollegor, som jag har kontakt med än i dag, vittnar om utredningar som borde ha avslutats sedan månader tillbaka men som bara ligger. De uppger att de inte har orken att rapportera missförhållanden då arbetsmängden är alltför stor” skriver en annan på bloggen. 

Ofta vet omgivningen

Var sjunde barn i våra skolklasser och på lekplatser har blivit slagna. Ofta vet folk i omgivningen om det. Kanske har de anmält det. Men när situationen på socialtjänsten ser ut som den gör är frågan: Vem hinner få hjälp i tid?

Följ ämnen i artikeln