Fotboll är viktigare än Jimmie Åkesson

Igår vann Sverige guld i U21-EM. Ikväll välkomnas och firas gänget i Stockholm.

Det finns bara en enda fråga att ställa i dag: “Såg du matchen?”. Hjältarna firas i Stockholm men det är hela landets fest. Hela Sveriges glädje. Det spelar kanske inte ens roll om du faktiskt såg segerögonblicket live. Vem bryr sig om detaljer när det viktiga är vi vann.

Löpklubbar och bandy

Fotbollsträning hos IFK Arvidsjaur. Där hamnade en journalist förra året som egentligen skulle ha skrivit om Jimmie Åkessons besök i stan. Tränaren till laget hade kontaktat ett flyktingboende och plötsligt kom 30-40 personer till varje träning. En av spelarna var 16-åringen Gali Musah som då hade bott i Sverige i fyra månader. När han först kom hit tyckte han att språket var svårt och att alla spelade ishockey. På frågan om han ville bo kvar i Arvidsjaur svarade han “Ja, men bara om vi går upp till division tre med fotbollslaget”.

Det finns många liknande exempel. Löpklubbar, bandy och gratis kvällsträningar. När Aftonbladets ledarsida gjorde reportage om hur flyktingmottagandet kan förbättras hade båda orterna som besöktes, Norberg och Borlänge, en gemensam lyckad sak som lyftes fram. Idrotten. Fotbollsklubben eller längdskidorna. Att sparka en fotboll och vinna en match tillsammans är helt enkelt mer effektivt än det mesta.

Idrott väg in i samhället

Politiken har börjat se hur föreningar är en fantastisk väg in i det svenska samhället. Pengar skjuts till och Riksidrottsförbundet hade tidigare i dag ett seminarium i Almedalen där integration och idrott diskuterades.

Det sägs ibland att idrott och politik inte hör ihop.

Det är totalt tvärtom. Filip och Fredriks film om det somaliska bandylandslaget kan betyda mer än en hel Almedalsvecka. Guldet som firas ikväll är mer betydelsefullt än Jimmie Åkessons tal några timmar senare. Och fotbollsturneringen Storsjöcupen som pågår i Östersund just nu, med 447 lag, ger helt säkert mer än lika många undervisningstimmar i geografi.

Är ingen välgörenhet

I kväll firas guldet i U21-EM och spelarna som gjort något oerhört. Känslan av seger borde sprida sig till landets fotbollstränare och skjutsgrupper, lagmedlemmar och ungdomarna som tränar varje sommarkväll.

Det handlar inte bara om att göra något snällt, det är ingen välgörenhet. Det är svenskt föreningsliv, bättre lag, matcher som vinns och vänskapsband som skapas. Tillsammans.

Det är så vi vinner guld både i fotboll - och integration.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.