ÅSIKT

Moderaterna tramsar om IS

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: URBAN ANDERSSON

Snart har Islamiska staten gått under och inom kort lämnar de amerikanska soldaterna Syrien. Nu måste Europa betala sin skuld, plocka hem sina IS-resenärer och ställa dem inför rätta, tycker Donald Trump.

Det tänker Sverige inte göra. De svenska medborgare som stridit för det så kallade kalifatet och nu hålls fängslade av den kurdisk-arabiska milisen SDF ska inte få hjälp att komma hem, har Stefan Löfven meddelat. Det lär inte ha överraskat någon, men vad regeringen tycker ska hända med de här figurerna är fortfarande oklart.

Skrämma jihadister

I väntan på besked har i stället Moderaterna försökt ta initiativ i frågan. Under veckoslutet lanserade man i Svenska Dagbladet ett rejält paket för att sätta fruktan i svenska jihadister.

Om man begår ett terrorbrott ska man – om man har dubbelt medborgarskap – kunna bli av med sitt svenska pass. Det är ett utspel som kräver att man ändrar grundlagens regler om medborgarskap och det tar minst fyra år. Sådana operationer bör man vara försiktig med, men bortsett från det så kanske det är att fresta på SDF-milisens tålamod.

Ingen realistisk lösning

Moderaterna vill också göra det straffbart att ha instruktioner för hur terroristbrott kan genomföras, vilket sannolikt kommer göra en del skönlitteratur i thrillergenren misshaglig. Dessutom vill Moderaterna att det ska vara olagligt att twittra eller facebooka uppskattande om en terrororganisation.

Snart två decennier med utbyggd terrorlagstiftning och straffskärpningar för att komma åt islamister och andra extremister har alltså inte räckt och nu är vi framme vid något sorts åsiktsförbud. Man skulle kunna fråga sig om det verkligen är fler lagar som behövs när det som finns kvar är att förbjuda åsikter. Men någon tid för sådana reflektioner finns inte. Man får inte misstänkas för att dalta.

Tråkigt nog verkar ingen politiker heller lägga tid på en realistisk lösning för hur europeiska medborgare som begått terrorbrott i Syrien eller Irak ska kunna straffas.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM