Pourmokhtari bäddar för rejält saftiga böter

Att bryta mot EU:s klimatregler blir ett dyrt nöje

Romina Pourmokhtari har lämnat in en analys av Sveriges utsläpp till EU – baserad på förra regeringens politik.

Det är svårt att föreställa sig 20 miljoner ton koldioxid. Men det är mängden ökade utsläpp vi har att göra med, om regeringen och Sverigedemokraterna sänker reduktionsplikten till sex procent från 1 januari. Det är den politik klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är satt att genomföra.

För att visualisera mängden utsläpp kan läsaren med fördel se åt den nätta republiken tillika skatteparadiset San Marino. Föreställ er halva San Marinos yta täckt av elefanter. Fyra miljoner djur sida vid sida, snabel mot svans.

Där har ni 20 miljoner ton.

Gamla siffror

Dessa skräckinjagande volymer fick inte plats i den klimatredovisning som regeringen skickade in till EU-kommissionen i somras. Den baserades nämligen på den förra regeringens politik. De dramatiska utsläppsökningar som regeringen Kristerssons reformer väntas leda till nämns inte.

Regeringen har alltså ägnat 200 sidor åt att redovisa Sveriges beräknade framtida utsläpp – som de sett ut om Magdalena Andersson fortfarande vore statsminister.

Rapporten utgår från de beslut som klubbats i riksdagen, hälsar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när Dagens Nyheter undrar. Men den avskaffade elbilsbonusen och redan sänkta drivmedelsskatten finns inte heller med, trots att åtgärderna redan genomförts.

Det förklarar Ebba Buschs stab med att just sådana åtgärder inte behövde redovisas. Dessutom var det klimatpolitiken fram till 30 juni 2022 som skulle vara med.

Det är något komiskt över situationen.

Feta böter

Det är klart att EU-kommissionen vet vad den svenska regeringen håller på med. De har förmodligen iakttagit Tidöpartiernas krumbukter för att införliva vallöftena med milt road skepsis. Det spelar ingen roll om regeringen sänker Sveriges klimatambitioner, EU:s avtal är bindande. Misslyckas vi med att nå målen till 2030 återstår tre möjligheter.

Det kan bli dryga böter. Eller så får skogsindustrin betala, genom att svensk skog används för att binda koldioxid. Eller så försöker regeringen köpa fler utsläppsrätter. Tyvärr är det inte säkert att det finns några till salu – vi lär inte vara de enda som behöver dem när deadline kryper närmare. Då blir det den svenska industrin som tar smällen.

Allt detta får man förutsätta att regeringen känner till och har räknat med. Frågan är vad de ska göra åt saken. Än så länge går det bra att förneka problemet. Men innan året är slut kommer EU kräva en handlingsplan – baserad på Pourmokhtaris faktiska politik.

Här finns något skämt om fyra miljoner elefanter i rummet.


Uppdatering: Tidigare stod att halva Litauen skulle vara täckt av elefanter. Det berodde på ett smärre räknefel och ska inte tolkas som ett ifrågasättande av Litauens storlek.