Äntligen kommer vi få kramas igen

Frågan är nog mest om vi vågar

På onsdag upphör de flesta restriktioner att gälle.

Så var vi där igen. "Folkvett" sa Lena Hallengren som ett eko från pandemins första månader. Då när Stefan Löfvens regering valde att lyssna på experterna och vägrade stänga ner landet på samma sätt som många kollegor runt om i världen.

Den nionde februari försvinner i stort sett alla restriktioner för vaccinerade. Krogarna får hålla öppet som vanligt. Det blir fritt fram för offentliga tillställningar och privata fester. Och så vidare. Alla som har arbetat hemma får börja fundera på att återvända till jobbet.

Tar bort stämpeln

Dessutom börjar regeringen arbeta med ett förslag så att riksdagen kan lyfta bort stämpeln som samhällsfarlig sjukdom från covid-19.

Det är ironiskt att det händer just nu. Sjukdomens vardagseffekter i form av stängda förskoleavdelningar, tomma matvarubutiker och sjukfrånvarosöde arbetsplatser har knappast varit större.

Men Lena Hallengren och Magdalena Andersson pekade på två argument. Vi vet nu att den senaste varianten av viruset inte orsakar svår sjukdom lika ofta som de tidigare. Dessutom är väldigt många vaccinerade. En stor del av befolkningen har dessutom haft sjukdomen.

Det händer till och med att ordet flockimmunitet sägs högt igen.

Att summera pandemin kommer inte att vara möjligt på länge. Men när det så småningom kan göras kommer vi sannolikt att kunna konstatera att Sverige och svenska politiker varken klarade utmaningarna bättre eller sämre än andra.

Har avslöjat brister

Bristerna i våra välfärdsystem avslöjades med skoningslös skärpa. Klyftorna i vårt samhälle också.

Å andra sidan har sjukvården stått pall, till stor del tack vara heroiska insatser. Vetenskapen lyckades på rekordtid skapa ett vaccin och trots en del tjafs har en stor majoritet av befolkningen kunnat få sina sprutor.

Dessutom har Sveriges ekonomi klarat sig betydligt bättre än någon vågade hoppas för knappt två år sedan. Till stor del beror det på att samhället till stor del ändå varit öppet. Men också på de väldiga resurser som har satsats på oliks stimulanser och stöd.

Restriktionerna försvinner, men betyder det att vardagen återvänder som innan pandemin? Förhoppningsvis inte.

Något har vi lärt oss

Rimligen har vi också lärt en del. Som att alla tjänsteresor inte är nödvändiga eller effektiva. Eller att det ibland går att hitta en bättre balans i livet om en del arbete kan göras hemifrån.

Men kultur och föreningsliv kan åter fungera. Vi kommer att gå i affärer och till frisören. Vi kan träffas och umgås med vänner och släktingar.

Vi måste tvätta händerna, men barnbarn kommer att få krama mormor och farfar. Gymnasiestudenter kan planera för vårens fest och ungdomslag i fotboll kan spara för att kunna åka till Gothia cup i sommar.

Det är fantastiskt.