Hyresrätter snart  utrotningshotade

Det finns för få hyresrätter i Sverige och bostadsmarknaden har förvandlats till ett lotteri med många förlorare.

När någon bekant ska flytta till en hyreslägenhet är inte den spontana reaktionen att gratulera. Det är att fråga hur det är möjligt. Bristen på hyresrätter sprider sig i hela Sverige och att ha ett eget hem är för många bara en dröm. Förra året hade nästan alla kommuner i landet, 85 procent, brist på hyresrätter.

Inget ungdomsproblem

När det talas om bostadsbrist framstår det ibland som om det bara drabbar ­fattiga studenter som vill flytta till ­Stockholm. Inget kunde vara mer fel. Var fjärde som är mellan 20–27 år gammal tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna. Men bristen på hyresrätter är inget ­ungdomsproblem, allt från kvinno­jourer till företag slår larm om hur det drabbar även dem.

För inte så länge sedan sågs rätten till boende som en naturlig del av ett modernt välfärdsland. Från politiskt håll sa man att folk inte ska bo skitigt, trångt och med ­utedass på gården. Att bygga bostäder åt befolkningen var att bygga Sverige starkt.

För vad händer när det finns hyres­rätter folk har råd med? Jo, då vågar vuxna flytta­ till en annan stad för att ta ett jobb eller testa en ny karriär. Unga kan flytta hem­ifrån eller börja på universitet. Det blir möjligt att bilda familj och äldre kan bo närmare barnbarnen. Par kan skilja sig ­utan att behöva leva tillsammans i månader. Bostadsbrist gör det svårare. Hyresrätter är samma sak som frihet för många. 

Sålde av 11 000 lägenheter

Det låter ibland som om detta är en opolitisk fråga. Alla nickar med när ­någon kräver att det behövs fler bostäder som folk kan hyra. Ändå har antalet ­bostadsrätter blivit tio gånger fler än nya hyresrätter sedan 1990. I Stockholm har antalet hyreslägenheter minskat med 23 000 sedan den borgerliga alliansen tog över 2006, enligt SVT. Rekordåret var 2008, när Stockholms stad sålde 11 000 av allmännyttans lägenheter. Då uppfinns ord som ”bostadskarriär”. 

Ett hem inget orimligt krav

– Hyresrätten är missgynnad jämfört med hem man äger. Den obalansen har funnits under lång tid men har blivit värre­ under alliansregeringen. Ändrad fastighetsskatt, ROT-avdrag som inte får användas för hyresrätter och att du får dra av på lånen när du bor i bostadsrätt är några exempel, säger Hyresgäst­föreningens ordförande Marie Linder.

Att ha ett hem är inget orimligt krav. Men i dag har bostadsmarknaden förvandlats till ett lotteri med några få vinnare och väldigt många förlorare. Om det hade handlat om choklad eller en ny lott hade det gått att förstå. När det gäller rätten till ett hem är det oacceptabelt.

Följ ämnen i artikeln