Unga och utsatta blåsta på lönerna

Under sommaren har unga som städat festivaler slagit larm om arbetssituationen och uttryckt rädsla för att inte få lön. De är inte ensamma. Nu slår LO larm om att många blir blåsta på pengarna när företag har satt i system att låta ungdomar jobba gratis.

26 JULI 2014. ARBETSMARKNADEN.

Vad var ditt första sommarjobb? Många har som ung rensat rabatter, stått i kiosk eller sålt jordgubbar för att tjäna pengar under de varma månaderna. Nu slår

LO larm om att många blir blåsta på pengarna när företag har satt i system att låta ungdomar jobba gratis. Ofta kallas det provjobb. För varje sådant fall blir både den lurade personen och resten av landet lite fattigare.

Sverige ska inte vara ett land där utsatta grupper förväntas buga och vara glada över att få jobba utan lön.

Märks först i lönekuvertet

Gratis provjobb har blivit så vanligt att det ses som normalt. När chefen nämner det låter det ofta som en kort tid innan arbetet blir betalt och på riktigt. Men

LO berättar att arbetsgivare kan ha gratisarbetare under hela sommaren. Det spelar ingen roll om personen skrubbar toaletter på rasten och serverar bättre än alla andra. När provperioden tar slut får de varken lön eller fortsättning. I stället kommer en ny hoppfull tjej eller kille in och jobbar gratis. Så rullar det på. Andra som får jobba kvar märker ofta först i lönekuvertet att den första tiden var gratis. Tacksamhet över lite betalt och att ha något att skriva på meritlistan går då ofta före ilskan över att ha blivit blåst på en del av lönen.

Vem som kan jobba billigast

När arbetslösheten är hög står många redo att jobba. Att som ung få en fot in på arbetsmarknaden går inte att mäta i pengar sägs det ibland. Problemet är att det visst går att mäta i pengar. Det är inte ens särskilt svårt. Att så många saknar arbete gör dessutom att tonåringar konkurrerar med 30-åringar om tillfälliga sommarjobb. Då blir frågan ofta vem som kan jobba billigast.

I går rapporterade Expressen om Tareq och Habib som betalat dyra pengar för att arbeta i Sverige. För det fick de en madrass på ett golv, maktlöshet och i stället för lönen de blivit lovade fick de bara någon tusenlapp svart i månaden. De blev lurade och utnyttjade. Hotell- och restaurangfacket använder ordet slaveri för att beskriva det.

Samma symptom

Slaveri bakom stängda dörrar på svenska restauranger är värre än ungdomar som säljer jordgubbar utan att få lön. Men båda är symptom på samma oacceptabla sjukdom.

Företag som betalar schysta löner får svårt att konkurrera med arbetsgivare som missbrukar anställda och pressar ner lönerna. Det är en sorg för de som blir utnyttjade och i slutändan påverkar det oss alla. Man brukar säga att ett samhälle går att döma beroende på hur det behandlar sina svagaste. Det ger en dyster bild av vår nuvarande arbetsmarknad.

Följ ämnen i artikeln