På väg till jobbet ser jag kön till Frälsningsarmén

När maten blir dyrare tappar allt fler fotfästet

Fler hemlösa dyker upp hos hjälporganisationerna.

Det var soligt, kallt och snorhalt i Stockholm i morse när jag passerade Frälsningsarméns sociala center. Med en halvtimme kvar till öppning ringlade kön redan lång utanför. De flesta väntar tålmodigt med sina tillhörigheter i slitna plastpåsar.

Anställda på centret larmade redan i vintras om att hemlösa var i väldigt dåligt skick. Köldskadade fötter och händer gjorde det svårt för dem att ta sig till centret, väl där var det långa köer till duscharna. Dessutom har det varit färre än tidigare som skänkt varma kläder – förmodligen på grund av det ekonomiska läget, sa en anställd.

Folk har helt enkelt inte råd att ge bort längre.

I det läget är det svårt att lyssna på den nya Riksbankschefen Erik Thedéen i Agenda utan att knyta näven. Svenska familjer har det tuffare än någonsin, med höga elpriser, inflation och räntehöjningar. Men Thedéen tycker att de som köpt bostäder för att de litat på Riksbankens glada prognoser borde vetat bättre.

– Man skulle lite mer ha attityden som man har med meteorologers prognoser vad det ska bli för väder i sommar, säger Erik Thedéen i Agenda.

Det är en väldigt kavat attityd för en som just gett svenska folket en riktig räntesnyting.

I dag börjar sportlovet i många kommuner. Samtidigt är många barnfamiljers ekonomi illa tilltygad. Redan i höstas märkte skolorna av att elever äter mer lunch kring helgerna eftersom de fått det mer knapert hemma. Fattigdomen har drabbat just barnfamiljer extra hårt när priserna ökat.

Visst, vi förstår vad Erik Thedéen menar. Det är alltid svårt att göra prognoser, oavsett om det gäller ekonomi eller inflation. Men det är en viss skillnad mellan väder och ekonomisk kris.

De flesta klarar av ett blött och slaskigt sportlov. En vecka utan skolmat, när föräldrarna inte har råd att ta ledigt och än mindre hitta på någon aktivitet, är inte lika lätthanterlig.

Fler ensamstående föräldrar och pensionärer söker sig till välgörenhetsorganisationer för att få mat och kläder. Socialförsäkringssystemet hänger inte alls med. En ensam vuxen har 170 kronor över i månaden efter utgifter för mat, enligt Frälsningsarméns beräkningar – det ska räcka till mobil, mediciner, kläder, allt. De som lever på Migrationsverkets dagpeng har det ännu svårare.

I kön utanför Frälsningsarmén var det nog få som kände sympati för Erik Thedéens förklaringar.

Nå, vi fick åtminstone fint väder.

Följ ämnen i artikeln