Sluta gnälla på Dan Eliasson nu

Inrikesminister Anders Ygeman

Inrikesminister Anders Ygeman lät i dag Dan Eliasson sitta kvar som rikspolischef. Det var rätt beslut.

Eliasson har fått kritik internt som är värd att ta på allvar. Han saknar det breda förtroende från sina egna medarbetare som en rikspolischef behöver. Polisens resultat är dessutom för dåligt.

Trots inrikesministerns mantra om ”fler poliser närmare medborgarna” sjönk förtroendet för polisen i den nationella trygghetsundersökning som Brottsförebyggande rådet presenterade förra veckan.

Ställföreträdande konflikt

Tyvärr framstår mycket av den offentliga kritiken mot Eliasson mest som ett partipolitiskt spel. Den blir en slags ställföreträdande konflikt när borgerligheten inte klarar att komma åt den populäre inrikesminister Ygeman.

Men att bara skjuta in sig på tjänstemän är fattigmanspolitik, det är regeringen som styr myndigheterna och inte tvärtom.

När Anna Kinberg Batra (M) Strax innan jul krävde Dan Eliassons avgång gjorde hon det på många sätt omöjligt för regeringen att sparka honom, även om den hade velat.

Ett samhälle som slits isär av polarisering och ökade klyftor kan inte hållas samman bara av polisen.

Problemen kvarstår

Det är synd att debatten om polisen till så stor del har kommit att handla om Dan Eliassons framtid. Tyvärr skymmer det många andra frågor. Svensk polis har mer resurser och fler anställda än någonsin tidigare. Ändå ökar människors upplevelse av otrygghet.

Frågan är om ännu fler poliser verkligen är hela lösningen på det. Eller ännu hårdare tag.

I många förorter upplever sig polisen exempelvis vara den enda myndighet som är på plats, som bygger nätverk och skapar förtroende. Var är socialtjänsten? Försäkringskassan? Skattekontoret?

Och var är politikerna själva, utom när det är val?

Rikspolischef Dan Eliasson

Ett stickspår

Ett samhälle som slits isär av polarisering och ökade klyftor kan inte hållas samman bara av polisen.

Enligt Anders Ygeman har rikspolischefen nu en plan för att förbättra polisens resultat. Om det fungerar återstår att se.

Och även om rikspolischefen självfallet inte har hur mycket tid som helst på sig så skulle debatten nog må bra av att lämna stickspåret om Dan Eliassons avgång och börja handla om politikens innehåll.

En möjligen ovälkommen konsekvens för Anders Ygeman är att strålkastarljuset i så fall kommer att riktas mot honom.

Men det vore bättre för samtalet, politiskt ansvar bör utkrävas av politiker.

Följ ämnen i artikeln