Vattenfalls fiasko står oss alla dyrt

Lars G Josefsson och Oystein Loseth, Nuon under en gladare period i Vattenfalls historia.

Lars G Josefsson, som under åren 2000 till 2010 var högsta chef för statliga ­Vattenfall, tycker verkligen inte att han gjort något fel när bolaget gav sig ut på den europeiska energimarknaden.

– Jag tror inte att man kan säga att man bedömde något fel, säger han nu till Ekot.

Frågan är hur en missbedömning ser ut i Lars G Josefssons värld?

För bara några veckor sedan medde­lade Magnus Hall, som i dag leder Vattenfall, att bolagets tillgångar skrivs ner med ytterligare drygt 36 miljarder.

”Europeisk storspelare”

Knappt hälften av nedskrivningen handlar om stängningen av två kärnkraftsreaktorer i Halland. Den andra halvan är en följd av Josefssons ambition att göra Vattenfall till en europeisk storspelare, precis som skandalköpet av det holländska kraftföretaget Nuon. Den ­affären har redan kostat svenska skattebetalare mer än 50 miljarder kronor.

Ingen vet vad notan till sist kommer att sluta på, eller om det politiska ansvaret någonsin kommer att bli klarlagt.

Hittills har Maud Olofsson tagit på sig rollen som kränkt och oförstående offerlamm. Det är säkert Borg och Reinfeldt tacksamma för.

2 000 kronor per svensk

Jämfört med Nuon kan de senaste ­avskrivningarna, 15 miljarder i tysk brunkolsverksamhet och fyra miljarder för kolkraftverket Moorburg utanför Hamburg, framstå som småpotatis. Men 19 miljarder är nästan 2 000 kronor per svensk, eller 19 gånger så mycket som ­regeringen satsar på solceller de ­kommande tre åren.

Allt som allt räknar många experter med att Vattenfalls europeiska äventyr kommer att kosta svenska skatte­betalare 100 miljarder kronor.

Men som sagt, ingen har bedömt något fel. I alla fall inte i Lars G Josefssons värld. Ingen kunde ju ana att energipriserna en dag kunde sluta stiga eller att kol- och kärnkraftens miljöpåverkan skulle höja priset för de största förorenarna.

Eller?

Ett högt pris

För direktörerna har det hela tiden ­funnits en uppsida. Bonus på resultatet, sponsorresor till stora idrottsevenemang och vildsvinsjakter i Tyskland. Det är ju så det går till.

Företagsköp har dessutom en viss glans. För tio år sedan utnämndes Lars G Josefsson till “European Hero” av ­tidningen Time Magazine.

För det svenska folket har utbytet ­varit magrare. Folkhushållet har inte bara ­förlorat ofattbara summor. Vi har dessutom missat möjligheten att använda Vattenfalls fantastiska tillgångar på ren och förnyelsebar vattenkraft för att långsiktigt bygga ett energisystem utan både kärnkraft och utsläpp.

Och priset för det kommer vi att få ­betala länge.