Kvinnor får inte må bra på jobbet

Aftonbladet i måndags.

Det här är en trendspaning. Inom mansdominerade hippa yrken har män råd att arbeta mindre. De som kan söker sig till företag där sex timmars arbetsdag är norm. Eller så blir de ”downshifters”. Det kallas personer som har råd att växla ner, arbeta mindre och i stället använda tiden till att leva mer.

Kvinnor däremot, i tunga lågbetalda ­yrken som äldreomsorgen, de arbetar deltid för att orka och är ofta sjuka. ­Resultatet är att de blir ofrivilligt fattiga.

Väckt stor uppmärksamhet

Den rödgrönrosa ledningen i Göteborg ville vända den negativa trenden och ­valde att testa något nytt.

I februari år 2015 inleddes ett pilot­projekt med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende.

Ett år senare visar utvärderingen att ­alla siffror pekar åt rätt håll. Sjukskrivningarna har gått ner. Personalen uppger att de känner sig piggare, gladare och orkar göra fler aktiviteter med de äldre på boendet. Det har gått så bra att ­projektet har väckt stor uppmärksamhet utanför Sveriges gränser.

Men Moderaterna tycker inte om det här. Arbetande kvinnor inom offentlig omsorg som har det bra på sina jobb? Nä, det går inte för sig.

”Skapar ett större urval”

Med de övriga allianspartiernas och Sverigedemokraternas stöd har partiet försökt stoppa sex timmars arbetsdag.

Det är så dumt så man baxnar.

Konsultbolaget Brath i Örnsköldsvik har haft sex timmars arbetsdag sedan år 2012 och använder det som argument när de rekryterar.

– Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de ­bästa, säger Maria Westling som är vd på företaget till Svenska Dagbladet.

Kvinnodominerade yrken har länge dragits med låg status och usel arbetsmiljö. Och om Moderaterna får bestämma kommer det att fortsätta se ut så ­framöver.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln