Panerad torsk på turné i Kina

Många ifrågasätter hur klimatvänliga fiskpinnar egentligen är.

Panerad torsk har nog räddat många stressade småbarnsfamiljer. Enkel och smidig mat rakt ner i stekpannan. Men nu höjs röster om hur klimatvänlig fiskpinnen egentligen är. I går släppte SVT en nyhet som visar att torsken i butikerna kan ha tagit en lång vända till Kina innan den landat i frysdisken.

Först fiskas fisken upp i Barents hav norr om Norge, sen skickas fisken över till Kina för att fileas. Därefter åker fisken tillbaka till frysdisken i våra butiker.

Transporten till och från Kina tar 80 dagar. Att den fileas i Kina beror på att den kunniga arbetskraften där är billigare för företagen än här i Norden.

Inte så enkelt

Ur klimatsynpunkt verkar det inte riktigt klokt att våra fiskpinnar måste fraktas runt på det här sättet innan de till slut hamnar bredvid potatisen på våra tallrikar. Men det är inte riktigt så enkelt. Frakten till Kina är inte den största klimatboven om man ser till hela kedjans alla steg.

Det största problemet med att äta fisk är att vi snart har fiskat ur världens alla hav. Ekosystemen i haven är därför en betydligt mer akut fråga. Den största klimatpåverkan sker dessutom under själva fiskandet, det handlar om den energi som det går åt när man drar upp fisk ur havet, men också vilka verktyg som används. Klumpiga trålar som drar upp småfisk som sen måste slängas tillbaka i havet skadar ekosystemet. Vi människor måste också anpassa vår fiskkonsumtion utifrån hur fiskbeståndet ser ut.

Vägleder konsumenten

Det låter kanske jobbigt men misströsta inte. Båda miljöcertifieringarna, Krav och Marine Stewardship Council, MSC, vägleder konsumenten i bra val för vildfångad fisk. Och vill man vara en ännu bättre klimat- och djurvän kan man se till att äta vegetariskt oftare och ta cykeln till affären i stället för bilen. Smaklig måltid.