Ett mysterium varför oppositionen suger

Publicerad 2016-05-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.

– Man kan fråga sig om vi någonsin haft en regering som är så dålig som den nuvarande. Det sa Tobias Tobé, Moderaternas partisekreterare, när han inledningstalade på partiets Sverigemöte som drog i gång i dag.

1 700 partister från hela landet har samlats i Malmö för att prata ihop sig och workshopa om politik. De har all anledning att göra det.

Om Tobé undrar om vi någonsin haft en så usel regering som den nuvarande så är det antagligen lika många som undrar: har oppositionen någonsin varit så tandlös som den nuvarande?

Förlorar ministrar

Regeringen är impopulär. De miljöpartistiska språkrören är impopulära. Folk saknar förtroende för statsministern. Svensk borgerlighet kan rabbla hur usel den rödgröna regeringen är i sömnen.

Miljöpartiet har förlorat i flera av sina centrala frågor. Inte minst när det gäller kampen om brunkolet, asylpolitiken och nya motorvägar. MP-ministrarna fälls som käglor. På mindre än två månader blev partiet av med bostadsministern Mehmet Kaplan och vice statsministern Åsa Romson.

Sett över tid rasar Socialdemokraterna i opinionen. I januari noterade arbetarepartiet sitt lägsta stöd i en opinionsmätning sedan Sifo startade mätningarna år 1967. En förklaring handlar givetvis om att socialdemokraterna driver en alltför försiktig politik, inte tar risker, inte fattar radikala beslut. Förutom i migrationspolitiken.

Visserligen beror det till stor del på det parlamentariska läget och att det är en minoritetsregering som när som helst kan bli fälld.

Hur ska det gå då?

Men mot bakgrund av allt detta har Moderaterna, enligt sammanvägda opinionsmätningar, några knappa tiondelar större väljarstöd än Socialdemokraterna. Jämfört med förlustvalet 2014 har Moderaterna bara ökat med två procentenheter.

Allianspartierna samlar tillsammans cirka 42 procent av väljarna, men då är Kristdemokraterna under riksdagsspärren. Jämfört med riksdag.

Om det går så här knackigt för oppositionen nu, två år innan ett val, mot en regering nästan ingen tycker om... Hur ska det då gå 2018?

När det gäller akuta frågor som bostad och infrastruktursatsningar finns det stort utrymme att utmana sittande regering.

Men det vi hör från nuvarande moderatledningen - med partiordförande Anna Kinberg Batra, ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson och partisekreteraren Tobias Tobé - är gnäll, hårdare tagoch jobbskatteavdrag.

Nygammal skåpmat som ändå döljer svaret på en av de obesvarade frågorna i svensk politik: varför det går så dåligt för oppositionen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Somar Al Naher