Just nu lever mer än 9 000 barn i hemlöshet

Regeringen väljer att satsa på annat

Enligt nya siffror från Socialstyrelsen lever idag minst 9400 barn i familjer där minst en av föräldrarna saknar bostad.

Det är svårt att föreställa sig någon mer sårbar än ett barn som måste växa upp utan en plats att kalla sitt hem. Ett barn som inte har en plats att vila, äta sin middag eller göra sina läxor.

Ett sätt att värdera ett samhälle är att betrakta hur det behandlar sina mest utsatta.

Minst 9 400 svenska barn har minst en förälder som lever i hemlöshet. 1800 av dem bor helt eller delvis på tillfälliga boenden tillsammans med sina föräldrar.

Totalt är över 27 000 vuxna hemlösa i vårt land i dag. En medelstor svensk kommun, om vi väljer att räkna bort Stockholm, Göteborg och Malmö.

Finns ett mörkertal

Siffrorna kommer från Socialstyrelsens sammanställning och är ett absolut minimum. Alldeles säkert finns ett mörkertal. Undersökningen handlar egentligen bara om personer som har kontakt med socialtjänsten.

I höstas larmade Kronofogden om att antalet vräkningar av familjer med barn ökade. De sex första månaderna förra året vräktes 345 barn i Sverige, 28 procent fler än samma period 2022. Samtidigt ökade det totala antalet vräkningar.

Hemlösheten är verkligen ”den stora frågan”. Man kan fråga sig när den ska få plats i socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwalls dagordning. För dagen tycks den helt fyllas av hårdare tag mot gängkriminalitet och hedersförtryck.

Inte helt svart

Ändå är inte Socialstyrelsens sammanställning allt igenom svart. Jämfört med den senaste rapporten 2017 har hemlösheten faktiskt minskat något. Det gäller inte minst i Göteborg och Malmö. Enligt kommunerna själva är en orsak ett aktivt förebyggande arbete från socialtjänsten.

Dessutom har bostadsbyggandet varit lite större under åren från 2017.

Båda sakerna väcker frågor inför framtiden.

Stora nedskärningar

Landets kommuner står just nu inför stora nerskärningar. Sveriges kommuner och regioner räknar med ett totalt underskott på 30 miljarder i år. Och finansminister Elisabeth Svantessons besked är att det inte är någon hjälp att vänta från staten.

Det är ingen vågad gissning att förebyggande arbete mot hemlöshet är sådant som kommer att få stryka på foten när kommunpolitikerna tvingas spara. Eller att det kommer att leda till att ännu fler barn kommer att sakna ett hem.

Dessutom vet vi att bostadsbyggandet har tvärstannat. Färre kommer att få möjligheten att skaffa sig en bostad. Och det drabbar inte minst barnen.

Sverige behöver inte ha nästan 10 000 barn som lever i hemlöshet. Det handlar om politik och prioriteringar. Just nu står barnen långt ner på listan över vad regeringen är redo att satsa på.


Nästan 10 000 barn lever i familjer där minst en förälder är hemlös. Mer än 27 000 vuxna saknar fast bostad. Samtidigt visar rapporter från kommunerna att förebyggande arbete hjälper. Nu riskerar det att falla bort när kommunerna tvingas spara.

Vilket ansvar har politikerna? Och gör regeringen rätt som tvingar kommunerna att spara, bland annat på socialtjänsten?

I chatten diskuterar Ingvar Persson hemlöshet, skatter och personligt ansvar med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    2 feb09.31

    Klockan har blivit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Hemlöshet är verkligen den stora frågan, och kanske är det dags att vi pratar mer om vad som kan göras.

  • 2 feb09.29

    Förakt mot de fattiga i Sverige är högt. Ska man ha jobb när man skaffar barn. Ha. Hur tänker ni? Man har jobb, skaffar barn, sen är barn 8 år och man blir av med jobb. Ska barn bara gå upp i rök eller ska man bli av med de? Hur tänker dessa "kloka" svenskar?

    Sofia

    Hej Sofia.

    Moralism är säkert inte bara något som finns i Sverige, men den finns definitivt här också.

    Ingvar Persson
  • 2 feb09.26

    Jag förstår ju att du inte vill ta in fakta med kommunernas överskott på 146 miljarder under åren 2018-2022. Fakta omkullkastar dina teorier om att kommunerna nu är fattiga och allt är regeringens fel!

    stig

    Hej Stig.

    Du får ta den diskussionen med SKR och i stort sett alla som räknat på kommunernas ekonomi.

    Ingvar Persson
  • 2 feb09.25

    Regeringen borde ställa sig frågan vad det kommer kosta i en förlängning när barnfamiljer behöver bo på gatan, otrygga barn kommer att kosta pengar framöver. Sjukvårdens köer blir längre och längre och vården blir sämre. Vad ska de göra när så många får sluta sina tjänster pga av att regeringen stödjer kommunerna? Vad kommer det inte att kosta att få tillbaka personalen i framtiden? Om det ens kommer att få tillbaka den svikna sjukvårdspersonalen.

    Men jag förstår att de inte tror på de siffror som presenteras, att det finns en massa fattiga barnfamiljer. De har nog aldrig träffat någon ens?

    Ab

    Hej Ab.

    Du har förstås rätt. Vid sidan av allt annat blir det dyrt att utsätta barn för hemlöshet. Jag tror att ministrarna förstår det, och jag tror att de kan läsa Socialstyrelsens siffror. Men tydligen räcker det inte för att ge kommunerna det stöd de skulle behöva.

    Ingvar Persson
  • 2 feb09.21

    Alla politiker har imgen verklighetsförankring, och har glömt bort vem de jobbar åt.

    Skattepengar ska användas för att göra det bästa för folket.

    Inte som nu, när det förskingras pengar till privata entreprenörer. Politiker borde kunna åtalas för sitt missbruk av statliga medel.

    Förstatliga vård, omsorg och skolor, så kan inte de kriminella sno pengar längre.

    Hans

    Hej Hans.

    I ärlighetens namn ska vi väl erkänna att det som kallas "välfärdsbrottslighet" faktiskt finns på den politiska dagordningen. Om det sedan räcker för att ta kontroll över friskolor, vårdföretag och andra delar av välfärden som numer ska ge sina ägare vinst vet jag inte.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln