ÅSIKT

Kinberg Batra har gjort rikspolischefen en tjänst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall

Politikens logik är inte alltid den som gäller i resten av samhället. Det är fullt möjligt att Anna Kinberg Batra faktiskt gjorde Dan Eliasson en tjänst när hon i dagens jultal krävda att rikspolischefen får sparken.

Regeringen och Anders Ygeman vill förstås inte dansa efter oppositionens pipa. Om moderatledaren lyckats ladda polischefsfrågan med prestige sitter Eliasson nog säkrare i dag än han gjorde i går.

Verklig kris

Samtidigt är poliskrisen högst verklig. Omorganisationen, där 21 regionala polismyndigheter slagits samman till en enda, har inte fungerat som det var tänkt. Kommunalpolitiker har protesterat, precis som polisfacket. Poliser hoppar av, och platser på polisutbildningen står tomma. Andelen uppklarade brott sjunker och väldigt många vanliga människor upplever att polisen inte finns närvarande när de skulle behövas.

Det går att invända att det varit ett exceptionellt år för polisen. Gränskontrollerna drar resurser, liksom den oro som uppstår på förläggningar där människor tvingas till en oviss väntan. Dessutom har vi det grova våldet mellan kriminella. Skottlossningar och mord tar resurser från annat, mer vardagligt, polisarbete.

Beslut 2012

Den nya polisorganisationen är inte heller Dan Eliassons påhitt. Som en av landets mest erfarna ämbetsmän utsågs han för att slutföra den förändring en enig riksdag - med både Anna Kinberg Batra och Anders Ygeman - beslutade redan 2012.

Att byta rikspolischef lär inte stoppa kriminella från att använda skjutvapen eller vanliga brottslingar från att begå vanliga brott. Och det kommer inte att fylla platserna på polisutbildningen.

Behöver nystart

Ändå går det inte att komma runt att polisen behöver en nystart. Anders Ygeman är tydlig när han i dag ännu en gång konstaterar att polisen måste visa bättre resultat. Nya resurser och fler civilanställda har inte hjälpt.

En ny rikspolischef är en av de saker regeringen inte prövat men som skulle kunna bryta en dålig spiral. Förhoppningsvis har inte Kinberg Batra gjort det politiskt omöjligt.

Anders Ygeman kommer att behöva alla verktygen i lådan för att få ordning på polisen.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM