Gravida kvinnor ska aldrig behöva tigga

Felicia Radu i rumänska Pauleasca har fyra barn, 2, 4, 5 och 10 år gamla. Morfar Angels dröm är att resa iväg och försöka tigga ihop till att bygga ett litet hus åt familjen.

12 september 2015

Tiggare

Sannolikt ger vi pengar till de tiggare vi tycker mest synd om.

Givetvis finns det ingen stati­stik som styrker påståendet, men Martin Valfridsson som är regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare har ändå uppfattningen att kvinnor som tigger får mer pengar och att gravida och funktionshindrade får mest.

Martin Valfridsson har också reagerat på att så många gra­vida kvinnor tigger i svenska städer.

Ge inte pengar

Det kan alltså vara vårt beteende som styr vilka som får samla in pengarna när fattig­domen plågar familjer och hela byar i Rumänien eller Bulgarien.

Det är svårt att ta in, men ­kanske är det vårt fel att de ­allra sköraste tigger på våra gator.

Den ansvariga ministern Åsa Regnér tycker inte att vi ska ge några pengar till tiggare över huvud taget.

På DN debatt menar hon och Martin Valfridsson att det är bättre att skänka pengarna till de organisationer som verkar bland de fattiga i Rumänien och Bulgarien. Det kan tyckas märkligt att en minister har åsikter om vem vi ska skänka våra pengar till, men givetvis har hon rätt. Det är bättre om den gra­vida kvinnan får stanna hemma hos sin familj. Men först måste hon ha mat på bordet och en dräglig till­varo för sig och sin familj.

Kräver id-kort

Det förutsätter att familjen har en bostad och den mantalsskrivning som krävs för ett id-kort för utan det får man inte jobba i Rumänien. Administrationen är fortfarande stelbent 25 år efter kommunismens fall.

Här i Sverige vill vi gärna ­hjälpa och självklart kan vi ge pengar till den som är i nöd, men innebär det att människor ska komma hit för att bo i ut­kylda läger utanför ­våra egna varma städer? Ska vi låta barn pendla mellan skolor i olika ­länder eller ska de lämnas kvar för att passa sina syskon medan föräldrarna tigger pengar utanför våra mataffärer?

Sverige kan ­inte skicka ­bistånd till ett annat EU-land, hur ­fattigt det än är. Hoppet står i stället till andra organisa­tioner.

Vi behöver EU:s hjälp

I går höll Åsa Regnér i en ­konferens om utsatta EU-med­borgare.

På plats var den nye rumänske statssekreteraren Ciprian ­Necula som har ansvar för EU:s fonder. Han är själv rom och hans ambition är nu att bygga bort fattigdomen med hjälp av EU. Det är bra. För Rumänien skulle EU-organisationens rika fonder göra mer nytta än ­svenska pengar i pappmuggar, hur välvilliga de än är.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln