Ska Sverige låta en jättechans blåsa bort

När EU satsar borde vi leda vindkraftsutbyggnaden

Markbygdens vindkraftspark utanför Piteå.

Häromdagen presenterade EU-kommissonen en handlingsplan för vindkraft. I Bryssel beskrivs den som en historisk framgångssaga. Problemet är bara att utbyggnaden går alldeles för långsamt.

För att klara unionens mål måste produktionen från vindkraften mer är fördubblas till 2030. Det är snart.

Krångel med tillstånd, brist på råvaror till kraftverken och svårigheter att hinna utbilda personal står i vägen. Bland annat. På EU-kommissionen talar de om behovet av omedelbara åtgärder.

Svårare här hemma

Här hemma är det som bekant svårare. På sin stämma kunde moderaterna inte ens enas om den blygsamma tanken att ställa krav på kommunerna att komma med sina invändningar i rimlig tid. Och den som läser Tidöavtalets text kan inte missa den negativa tonen kring vindkraft.

Det är märkligt, för Sverige har flera industrier som går i spetsen, inte bara för att producera el från vind utan också för att bygga ett system som fungerar.

För någon vecka sedan presenterade Vattenfall en nyhet. Företaget hade testkört systemet för att lagra vätgas. Gasen behövs i produktionen av fossilfritt stål och SSAB behöver ständiga leveranser.

Producera när elen är billig

Med hjälp av lager kan dock produktionen ske när elpriset är lågt och det finns el. Ungefär som när en barnfamilj väljer att köra torktumlaren på natten.

Trots att priset under testperioden inte varierade speciellt mycket blev gasproduktionen mellan 25 och 40 procent billigare.

Behöver det sägas att siffrorna från den norrländska vätgasproduktionen kommer att studeras noga i andra länder?

Häromdagen kunde också Hitachi energi med verksamhet i Västerås och Ludvika meddela att man fått ännu en order. Företaget ska leverera en ”elkvalitetslösning” till Aurora-line, den nya elkabeln mellan Sverige och Finnland. I klartext betyder det färre avbrott och bättre stabilitet. Avgörande om vindkraftselen ska nå konsumenterna.

Den största ordern någonsin

Hitachi energi är ett av världens ledande företag när det gäller elnät. I våras tecknade man den största svenska exportordern någonsin. För 147 miljarder ska man bygga ett system som för tysk och nederländsk vindkraft från havet in till land.

Det här är bara två exempel på vad Sverige skulle kunna bidra med när Europa storsatsar på vindkraft. Det finns företag som arbetar med pumpkraft och med värmelagring. Bland annat.

EU:s planer kan bli en jättemöjlighet för svensk industri.

Men då måste kulturkriget om vindsnurrorna upphöra. Annars blåser chansen bort.