Kortare arbetsvecka är nästa frihetsreform

Mer jobb har bara gjort de rika rikare

Väskföretaget Sandqvist säger att deras fyradagarsvecka lett till mer energi, fokus och mindre stress.

På sjuttiotalet blev åtta timmars arbetsdag norm i Sverige. Sedan dess har produktionen på den svenska arbetsmarknaden mer än fördubblats.

Trots det förväntas vi jobba lika mycket.

Nu kommer ett nytt forskningsprojekt på Karlstad universitet som ska testa fyra dagars arbetsvecka i Sverige. Anna-Carin Alderin har tagit initiativet och intervjuades av SVT i veckan. Mellan 15 och 20 arbetsplatser ska testa att gå ner till fyra dagars arbetsvecka och mäta resultaten.

Många kontorsjobb kommer kanske vara exakt lika effektiva som tidigare. Andra arbetsplatser kan behöva fylla upp antalet timmar. Det kommer ta tid att få bukt med detaljerna, men det finns ingen anledning att avvakta tills vi har alla bitar på plats.

Anna-Carin Alderin säger till SVT att vi inte kan vänta på att lösa hela pusslet utan vill hitta ”var man kan få det att funka och sedan visa på goda exempel”.

Det har genomförts liknande experiment tidigare, med positiva resultat. Men det här är första gången en studie i Sverige kommer kunna jämföra många arbetsplatser samtidigt.

Det är början på Sveriges nästa stora frihetsreform.

Ett mer produktivt samhälle borde leda till bättre levnadsvillkor och bättre livskvalitet. Men löner, köpkraft och livskvalitet har inte ökat i samma takt som produktiviteten. Tvärt om har det framför allt ökat klyftorna och gjort de rika rikare.

Kort sagt har Sverige råd råd att förkorta arbetstiden. Svenskar skulle få mer tid för sig själva, sina familjer och sina lokalsamhällen. Facken håller med: kortare arbetstid kommer leda till mindre stress och vara nästa steg i samhällets utveckling.

Många andra länder har gått före oss. Det är bara en tidsfråga innan vi följer efter.

Det är dags för Sveriges politiker att visa att de vågar ge landets arbetstagare den största livskvalitetsreformen på decennier. När löner sackar efter på grund av inflationen och politiker vill höja pensionsåldern behöver de ge något tillbaka.

Med kortare arbetstid kommer vi leva lyckligare och hälsosammare liv med mer tid för hobby, familj och gemenskap. Fler kommer ha tid att engagera sig i den lokala scoutklubben, idrottsföreningen eller i ett politiskt parti.

Det är måttet på ett välmående samhälle.


Vad skulle kortare arbetstid med bibehållen lön betyda för dig? Chatta med Signe här! Chatten börjar vid 09:00, men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • 25 mars09.28

    Det är ett ämne som man diskutera hur länge som helst. Jag undrar hur man gör i verksamheter som kräver dygnet runt bemanning, alltså skiftgång.

    I många sektorer är det redan brist på personal för ingen vill jobba där. Kortare arbetstid funkar nog för alla som kan jobba hemifrån och inte har direktkontakt med verkligheten. Dom kanske inte ens behöver jobba över huvud taget....

    andebren

    det här äldreboendet tyckte de att det fungerade bra! Vad jag förstått kommer liknande arbetsplatser testas i studien. Då kommer vi veta mer om när det funkar och när det inte funkar.

    Signe Krantz
  • 25 mars09.24

    Godmorgon Signe!

    Glöm inte att det finns många som " lever genom sina jobb" och inget hellre vill än att jobba, där alla vänner ch gemenskap finns.

    Du får inte tro att SLLA har familj och spec hobbies.

    Verkligheten ser inte ut sån.

    Ska man tvinga dem då att avstå från det?

    Du hör, många frågor ut olika vinklar, därför svårt att ge ett kort JA eller NEJ till denna fråga om kortare arbetsvecka......

    BG

    God morgon! Jag tycker om att jobba själv! Jag får sammanhang, rutiner och känna att jag gör något gott. Och jag vet också att en del saknar gemenskap utanför arbetet. De som verkligen vill kommer kunna fylla upp kortare tid med annat eller söka sig till jobb med längre arbetstid. Men Om arbetsveckan är kortare kommer fler kunna lägga den dagen på ex föreningsarbete och träffa människor på det viset.

    Signe Krantz
  • 25 mars09.22

    Chansen att den här regeringen skulle ta risken att arbetsgivarnas vinst skulle råka sänkas med ens 1 promille är skrattretande. Inte ens nån idé att påtala detta förens nutidens politiker dött bort och nästa generations politiker trätt fram.

    Dennis

    Jag tror också kortare arbetstid inte är på väg snart, men ju mer vi pratar om det, desto större press blir det på våra partier! Kanske vi kan få en statlig utredning i frågan om några år.

    Signe Krantz
  • 25 mars09.21

    Vi har redan mycket stor brist på många kompetenser inom IT-utveckling och IT-säkerhet, vårdyrken osv.

    Vår välfärd bygger helt på vår exportindustri, och konkurrenterna har inte en tanke på att dra ner sin produktion.

    En arbetstidsförkortning är säkert inget problem på Aftonbladet. Men Sverige som helhet skulle halka efter ännu mer och alla bli fattigare.

    Magnus

    Flera experiment och studier som gjorts menar att produktiviteten inte påverkas särskilt mycket. Men vi kommer få mycket bättre data på det efter den nya studien! Det är viktigt med tillväxt och export, men det är ingen naturlag att vi måste fortsätta jobba på samma sätt idag som på 70-talet.

    Signe Krantz
  • 25 mars09.20

    Jag förstår att många kontorsjobb kan funka med 6 tim och bli effektivare men hur skall det fungera för tjänstesektorn där tex hantverkare tar betalt per timme, frisörer som bara hinner med x antal kunder per dag eller taxiresor som inte får köra fortare för att hinna med flera? Kunderna lär ju inte bli glada för en 33% prishöjning om lönerna skall behållas som tidigare.

    robert_lilke

    Vissa arbetarjobb kommer tacka gott för det. Som arbetaren sade i slutet av det här klippet "Det tackar vi för". Det är svårare att orka hela livet i de jobben utan att få krämpor och sjukdomar än för många kontorsjobb. Hur det kommer lösa sig i praktiken behöver vi tid för att lista ut. Den här studien är ett steg på vägen, sedan tror jag att vi kommer gå från bransch till bransch och ställa om samhället på det viset.

    Signe Krantz

Följ ämnen i artikeln