Barnen får aldrig träffa sin far igen

Det tog fyra dygn innan någon förmedlade dödsbudet till Kamila Siminska i byn Stopki i nordöstra Polen. Hennes man, Piotr, dödades när ett tak på en gotländsk byggarbetsplats brast.

Det är tidningen Byggnadsarbetaren som berättar om Kamila, familjens fyra barn och olyckan som förändrade livet för alltid.

Tidningen har också träffat Bozena. Precis som Kamila lever hon i Polen. Hennes man Marek dödades en morgon när han arbetade med installationen av en panna på kraftvärmeverket i Umeå.

Allvarliga fel

I efterhand har Arbetsmiljöverket konstaterat allvarliga fel i säkerheten, men ingen har åtalats.

Byggnadsarbetarens reportage är historien om sorg och saknad, men också om oro för framtiden och om familjer som mitt i sin förtvivlan tvingas hantera en ekonomi i spillror.

Det är berättelsen om information som inte kommer fram, om administrativa rutiner som inte fungerar och om ett rättsväsende som inte lyckas ställa någon till svars.

Men byggnadsarbetarens reportage handlar också om en arbetsmarknad - den svenska - där inte ens de mest grundläggande trygghetssystemen fungerar för alla.

“Det är skillnad på ett svenskt och ett polskt människoliv”, som Mareks son Michal säger i Byggnadsarbetaren.

Bara två

Piotr och Marek är bara två av de byggnadsarbetare från EU:s senaste medlemsländer som dödats på svenska arbetsplatser sedan 2004. Sammanlagt har tolv arbetare från andra europeiska länder dödats på svenska byggen de senaste tio åren.

Några har varit egenföretagare i hemlandet, andra anställda hos utländska entreprenörer och några anställda i svenska företag.

För egenföretagare och anställda i utländska bolag är det svårt för det svenska facket att ställa krav. Och som Byggnadsarbetaren visar räcker det inte ens alltid med ett kollektivavtal.

Inte minst i spåren efter EU-domstolens beslut efter konflikten vid skolbygget i Vaxholm tillhör just försäkringsskyddet det utländska företag kan vägra att teckna avtal om.

Det är möjligt att olika traditioner när det gäller säkerhetsarbete är en del av förklaringen till några olyckor, och språkbarriärer kan skapa problem i en krissituation.

Uppdelad arbetsmarknad

Men framför allt berättar de tolv dödsolyckorna om en arbetsmarknad som delats upp. En arbetsmarknad där några gör de farligaste jobben och har de sämsta villkoren.

Som sagt, ibland är det skillnad på ett polskt människoliv och ett svenskt.

Och byggnadsarbetarna är bara tolv av de femtifyra utländska arbetare som dödats i Sverige sedan 2004. Femtifyra familjer som saknar en medlem som aldrig mer kommer att komma hem.

Frågan om likvärdiga villkor för utländska arbetare på svenska arbetsplatser är varken protektionism eller ett försök att stänga någon ute. Det handlar om rimliga löner, en säker arbetsmiljö och ett anständigt försäkringsskydd.

Och om att det faktiskt inte är någon skillnad på människoliv, antingen de är polska eller svenska.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.