Förnya er eller dö, Svenska Akademien

Sara Danius lämnar både sin post som ständig sekreterare och sin stol i Svenska Akademien.

”Det var Akademiens vilja, jag rättar mig efter det”, sa hon efter Svenska Akademiens möte på torsdagskvällen.

Vi är många som beklagar det beslutet.

Sex, makt, pengar – och kungligheter. Skandalen inom Svenska Akademien har innehållit alla komponenter för en kioskdeckare snarare än för Nobelprislitteratur.

Vi på Aftonbladet vet mycket väl efter den gångna hösten hur det känns när en arbetsplats skälver i sina grundvalar.

Det är kort sagt inte roligt, men en nödvändig skärseld att ta sig igenom för att få bort gammal unken sexism och ojämställda strukturer.

Många svenska arbetsplatser och organisationer har påverkats och skakats om av kraften i – Metoo-rörelsen, men ingen har gjort det så publikt – även internationellt – som Svenska Akademien.

Systematiska trakasserier i årtionden

Allt började med Dagens Nyheters granskning av den så kallade Kulturprofilen, som har nära kopplingar till akademiledamoten Katarina Frostenson. Avslöjandet visade hur mannen systematiskt utsatt kvinnor för sexuella trakasserier i årtionden, ofta på den kulturklubb som han och Frostenson drivit i en källare i Vasastan i Stockholm.

Sedan dess har fler skandaler rullats upp med avslöjanden om vänskapskorruption, jäv och läckta namn på flera Nobelpristagare.

Dräpande attacker

Jag tror ändå att de flesta tycker det är rätt tragiskt att en institution som instiftades redan 1786 – och som varje år får Sverige att framstå som en intellektuellt högstående nation som inte bara är känt för Ikea, H&M och Spotify – är nära på att vittra sönder på grund av interna strider.

I etterdrypande utspel har ledarmöter i veckan attackerat varandra. Urtagna hjärtan har dinglat på krokar för allmän beskådan.

Akademien slets isär av frågan om Katarina Frostenson skulle uteslutas eller inte. På sidan som varit för en uteslutning – och en modernisering av Akademien – har den ständiga sekreteraren Sara Danius samt bland annat de tre ledamöter som tog time out förra fredagen stått.

På den andra sidan stod åtta ledamöter med den tidigare ständige sekreteraren, Horace Engdahl, i spetsen. I en artikel i Expressen tidigare i veckan gick han till våldsamt angrepp mot Sara Danius och kallade henne för den sämsta ständige sekreteraren någonsin.

Kulturmännen skriver inte historien

Det kan kallas magstarkt av den som för bara ett par år sedan lyfte fram sin gode vän Kulturprofilen som ett ideal. "Han borde göra om Kulturklubben till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli – gentlemen!", förklarade Engdahl i DN.

I sin senaste bok, aforismsamlingen "Den sista grisen" (2016), skriver Horace Engdahl: "Känslan att ens liv gått över till motståndarsidan."

Meningen – och kanske även bokens titel – känns i dag nästan som självuppfyllande profetior.

Även om Horace Engdahl står som någon sorts vinnare i den här striden om Svenska Akademien kommer han inte att göra det i historieböckerna. Geniförklarade kulturmän har tack och lov inte längre ensamrätt att skriva dem.