Kungens kompisar får bostäder till vrakpris

Avslöjandet gör mig avundsjuk på Finlands presidentval

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
Kung Carl XVI Gustaf har rätt att dela ut hyreskontrakt för ungefär 350 flådiga lägenheter i Stockholm till vilka vänner och bekanta han vill. Detta härrör från ett kontrakt som skrevs 1809.

Det kan vara tufft att hitta en lägenhet i Stockholm. Med vissa undantag.

Något som till exempel underlättar är att vara bekant med kungafamiljen. Kung Carl XVI Gustaf har nämligen ungefär 350 hyreslägenheter i Stockholm att fördela som han önskar. Kontrakten ger han frikostigt bort till vänner och familj, bekanta och anställda.

Presidentval i Finland

Det hade inte behövt vara så. I vårt grannland Finland väljer de till exempel en ny president i detta nu. Statschefer måste inte ha ett överflöd av lyxlägenheter att dela ut.

Tidningen Hem & Hyra har granskat hovets egen bostadskö. Och det är inga pjåkiga lägenheter. Nästan hälften, runt 120, ligger på exklusiva Djurgården i centrala Stockholm. Dessa administreras av Kungliga Djurgårdens förvaltning, som hör till hovet. Det går inte att begära ut information om vilka som fått lägenheterna, varför och hur mycket de betalar för dem.

Billigare än studentlägenheter

De resterande 180 lägenheterna är statliga och går att granska. Det visar sig vara en blandad skara som lyckats tillskansa sig bostäderna via kungens privata bostadskö, enligt Hem & Hyra. En av dem är till exempel kronprinsessan Viktorias stylist. En annan är affärsmannen Michael Storåker, som har varit prins Carl Philips mentor och dessutom arbetat med Nya Moderaternas kommunikation en gång i tiden.

Hem & Hyras granskning visar dessutom att kungens lägenheter inte bara har en egen kö, utan en egen prislista. Många av de flådiga våningarna har relativt låga hyror.

Enligt uppgifter till Hem & Hyra bor drottningens skandalomsusade brorson Patrik Sommerlath i en 135 kvadratmeter stor bostad på Drottningholms slottsområde, till den blygsamma månatliga kostnaden av 9710 kronor. Detta kan jämföras med en studentlägenhet i Skrapan på Södermalm i centrala Stockholm, där priset på en 40-kvadratare ligger på 8800 i månaden – ungefär tre gånger så mycket per kvadratmeter.

Avtal från 1809

Upplägget med de hundratals lägenheterna är inte nytt, utan härrör från ett avtal mellan Karl XIII och staten 1809. Sedan dess har mycket förändrats – vi har blivit lite fler invånare i Stockholm, bostadspriserna har gått upp en del. Men kungen har kvar sina lägenheter.

I Finland har Pekka Haavisto och Alexander Stubb just gått vidare till en andra omgång i presidentvalet. Den 11 februari avgörs det hela. Knappt 75 procent av de röstberättigade deltog i den första valomgången.

Så hade vi också kunnat ha det. Man kan välja sina företrädare demokratiskt, utan att det får några förödande konsekvenser.

Bortsett från att hovets stylister behöver ställa sig i bostadskön kanske.