Vad är semolina?

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2009-03-11

Hej!

I Mat o Vin den 29/10-07 fanns ett recept på "Dill o Västerbottensbröd" som jag tänkte baka. MEN vad är semolinamjöl och var kan jag köpa det? Jag bor i Norrköping.

Hälsningar

Mari-Louise

Hej Mari-Louise!

Semolina är ett samlingsnamn på olika krossade sädesslag. Ordet kommer från italienskan och betyder ”halvmald”. När man maler mjöl krossar man först kornen för att sålla bort kliet och grodden. Krosset som är kvar är semolina. Det kan användas som det är eller malas till mjöl.

Vetekross är vanligast och kallas mannagryn på svenska. Couscous och bulgur är andra varianter på semolina. Polentagryn är semolina på majs.

Så om du ska baka leta efter mannagryn. Borde finnas i närmsta snabbköp.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson