Minitestet: Alternativ pasta

Uppdaterad 2015-03-17 | Publicerad 2015-02-12

Vill du variera mera eller slippa överflödiga kalorier?

Testa att byta ut din vanliga pasta mot dessa utmanare!

Josefines kommentar:

”Pasta med extra protein i ger en bra mättnad och det gör att man kan bli mätt på mindre mängd. Har man ett högt energibehov är en pasta utan vare sig kalorier, kolhydrater eller protein inte att föredra – då behöver man ha något marigare.”

NAMN & TILLVERKARE: LOW CARB PASTA – PENNE, Carbzone

PRIS FÖRPACKNING: 39,90 kronor/250 g

KCAL/100 ML: 324

PROTEIN: 60 g

KOLHYDRATER: 14 g

FETT: 3 g

INNEHÅLL: Sojaprotein isolat, ägg­vita, ärtprotein, vetemjöl, vetegluten, vetefiber, stabiliseringsmedel (guar gum).

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Lite kolhydrater och mycket protein. Energi­mängden skiljer inte mycket från vanlig pasta, men denna ger större mättnad. Vilket kan göra att man blir mätt på mindre mängd.

DIETISTENS BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

SMAKPANELENS OMDÖME: Extremt spänstig konsistens vilket gör att pastan blir gummiaktig. Den kräver lång koktid, men känns ändå okokt. Smälter tyvärr inte i munnen och blandas inte med såsen.

NAMN & TILLVERKARE: FUSILLI FULLKORN PASTA INTEGRALE, Garant

PRIS FÖRPACKNING: 9,95 kronor/500 g

KCAL/100 ML: 350

PROTEIN: 12 g

KOLHYDRATER: 71 g

FETT: 1,6 g

INNEHÅLL: Fullkornsmjöl av durumvete 55 %, durumvete.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Stor mängd kolhydrater vilket är vanligt för pasta. Fullkorn är ett plus men det är trots allt bara vete i denna pasta.

DIETISTENS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

SMAKPANELENS OMDÖME: Riktigt god fullkorns­pasta med lite brödig smak som ändå inte är alltför framträdande. Passar dock bättre med varm sås än exempelvis pesto. Något mer tuggmotstånd än vanligt trots att den kokat länge. Mycket salt i vattnet behövs. Får även med beröm godkänt av kidsen så funkar topp att  skippa vita makaroner.  

NAMN & TILLVERKARE: BÖNPASTA FETTUCCINE, Risenta

PRIS FÖRPACKNING: 29,90 kronor/200 g

KCAL/100 ML: 360

PROTEIN: 44 g

KOLHYDRATER: 18 g

FETT: 9 g

INNEHÅLL: Mjöl av 100 % ekologiska sojabönor.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: En pasta man kan äta även om man är glutenintolerant eller vill undvika vete. Gott om bra protein dessutom, vilket också ger bra mättnad.

DIETISTENS BETYG: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

SMAKPANELENS OMDÖME: Den är lite smaklös men har väldigt bra konsistens, känns mjuk och lätt och tar upp såsen bra. Den ser precis ut som vanlig, kanske lite tunnare, pasta. Hade inte märkt att det inte var vanlig pasta om ingen sagt något.  

NAMN & TILLVERKARE: HAVREPASTA, Kungsörnen

PRIS FÖRPACKNING: 19,95 kronor/500 g

KCAL/100 ML: 350

PROTEIN: 12 g

KOLHYDRATER: 66 g

FETT: 2,4 g

INNEHÅLL: Mjöl av durumvete, havre 15 % (havrekli, siktat havremjöl, havrefiber).

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Ganska lite havre i för att kallas havrepasta, tycker jag. Skiljer sig inte så mycket från vanlig pasta men havret ger ändå ett plus. 

DIETISTENS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

SMAKPANELENS OMDÖME: Ovanligt bra konsistens al dente. Smakar inget särskilt. Naturell, men är jättegod blandad med sås! Har lite svårt att dra åt sig salt och lite mjölig antydan.

NAMN & TILLVERKARE: ZUCCHINIPASTA, Ica

PRIS FÖRPACKNING: 25,90 kronor/250 g

KCAL/100 ML: 17

PROTEIN: 1,2 g

KOLHYDRATER: 2,2 g

FETT: 0 g

INNEHÅLL: Rå zucchini.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Egentligen är det ju ingen pasta men som alternativ till pasta är den toppen. Eftersom den inte ger speciellt mycket av någonting ställer den höga krav på tillbehören.

DIETISTENS BETYG: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

SMAKPANELENS OMDÖME: Den ser inte ut som pasta och smakar inte som pasta. Det är fräscht och gott att äta hyvlad kokt zucchini om man har något gott på, så det är väl ett alternativ till pasta – men det är inte pasta.