Knep: Kyl skumpan på bara två minuter

Publicerad 2015-12-30

Enkla nyårsknepet – allt du behöver har du hemma

Hink, vatten, is och salt är allt du behöver

Har du glömt att kyla champagnen?

Ta det lugnt, vi har lösningen.

Med det här enkla knepet kyler du skumpan på rekordtid.

Gästerna kommer om tio minuter och du inser att champagnen som var tänkt som välkomstdrink inte är kyld. Du ger upp. Lägger dig platt. Känner hopplösheten skölja över dig.

Eller? Lugn, bara lugn. Du hinner fortfarande kyla skumpan med det här enkla knepet.

Tacka vetenskapen

Allt du behöver har du redan hemma: Salt, is och vatten. Saltet gör så att isen smälter snabbare, men för att isen ska smälta krävs energi – vilket hämtas från det varmare innehållet i champagneflaskan.

Så kyler du champagnen på rekordtid

Det behöver du:

Champagnekylare/hink/balja

Is

Salt

Vatten

Champagne

Gör så här:
1. Har du en champagnekylare? Om inte: dra fram en vanlig hink eller balja.
2. Ös ner en massa is och häll på salt. Rör om så att isen blir rejält saltad.
3. Fyll på med vatten till den grad att du kan stoppa ned champagneflaskan utan att det rinner över.
4. Ner med champagnen och vänta ett par minuter.
5. Servera din välkylda champagne!