Släpp fram barnen vid grillen!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-23
Recept för korta kockar
Barn tycker om att laga mat. Klart att de ska få grilla!
Här är fyra barnsligt goda recept som småkockarna själva kan vara med och laga.
Recept och styling: Sara Bergfors
Foto: Per Björn
Fisk i paket
Blir 6 små eller 4 stora paket
Tid: 45 min
Fiskfilé i foliepaket är både kul att laga och gott att äta för både liten och stor. Många olika tillbehör i skålar gör det lätt att sätta sin egen smak på fisken.
Du behöver:
600 g fiskfilé
500 g kokt färskpotatis
1/2 purjolök
3 morötter
1 paprika
1 citron
100 g sockerärter
250 g körsbärstomater
Cirka 1 dl pesto eller 100 g dillsmör (smör, hackad dill och lite pressad citron)
Aluminiumfolie
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skär fisken i portionsbitar. Skiva potatisen. Strimla purjolök, skär morot och paprika i tunna stavar. Skiva citronen.
2. Fördela potatis och fisk på rejält tilltagna folieark. Låt var och en välja grönsaker. Salta och peppra. Klicka över cirka en matsked pesto eller dillsmör och förslut paketen väl.
3. Låt paketen ligga på grillen i cirka 15–20 minuter. Servera med en grönsallad.
Kycklingburgare i pitabröd
Blir 6 små eller 4 stora burgare
Tillagningstid: 40 min
Låt var och en plocka ihop sin egen favoritburgare i ett varmt pitabröd. Grillad kycklingfilé passar perfekt ihop med färsk ananas och fräscha grönsaker. Med sweet chilisås och koriander får burgaren en thailändsk touche.
Du behöver:
6 små pitabröd (eller 4 större)
6 kycklinglårfiléer eller
3 kycklingfiléer
1/2 färsk ananas
1 stor rödlök
250 g körsbärstomater
1/2 gurka
Salladsblad
Färsk koriander
Salt, svartpeppar
SÅS:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl sweet chilisås, alternativt ketchup till de minsta
Gör så här:
1. Skär bort skalet från ananasen och skär den i centimetertjocka skivor. Skiva rödlök och gurka.
2. Lägg salladsblad, tomater, lök och gurka i separata skålar. Häll matlagningsyoghurten i en skål och ringla över sweet chilisåsen.
3. Grilla kycklingbitarna i cirka 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
4. Grilla ananasskivorna tills de har fina grillränder och är varma, cirka ett par minuter. Värm pitabröden hastigt. Lägg upp kyckling, ananas och bröd på ett fat.
5. Låt var och en fylla sitt eget pitabröd.
Tips! Variera grönsakerna efter vad som finns hemma och vad barnen gillar.
Grillad kaka med bär och glass
Blir 6 portioner
Tillagningstid: 10 min vid servering (1,5 tim för kakan)
Amerikansk poundcake är en saftig och lite kompakt sockerkaka som smakar utsökt grillad i skivor med glass eller grädde och bär till. Varför inte låta barnen hjälpa till att baka kakan?
Du behöver:
6 skivor poundcake (recept längre ner)
0,5 l vaniljglass och/eller
2 dl vispad grädde
Ev florsocker och mynta
0,5 l färska bär, till exempel hallon, blåbär och jordgubbar
Gör så här:
1. Grilla kakskivorna tills de fått fin färg – se upp, det går fort!
2. Servera den varma kakan med glass eller grädde och bär. Sikta gärna över lite florsocker och dekorera med mynta.
Pound cake
Blir: 1 kaka
Tillagningstid: 1,5 timme
Namnet kommer av att det ursprungliga receptet innehöll ett pund av vardera smör, socker, ägg och mjöl. Vår kaka är hälften så stor.
Du behöver:
225 g smör, mjukt
225 g strösocker (dryga 2,5 dl)
4 stora ägg, ekologiska
225 g vetemjöl (cirka 3,75 dl)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron
Smör och ströbröd (till formen)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en avlång form (1,5 liter).
3. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ordenligt mellan varje ägg.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner bland-ningen i smeten. Tillsätt det rivna citronskalet och blanda väl.
5. Häll smeten i formen. Grädda långt ner i ugnen i 50–60 minuter. Kakan är klar när den släppt något från kanterna. Prova gärna med en provsticka eller tandpetare – om stickan är torr så är kakan klar.
6. Låt kakan vila några minuter. Lossa den sedan från formen med en kniv och stjälp upp den. Låt svalna under bakformen.
Korv- och halloumispett
Blir: 12 spett
Tillagningstid: 30 min
Halloumiost har en speciell, gnisslig konsistens som brukar gå hem hos barn. Smakar mums tillsammans med prinskorv och färskpotatisar på spett. Avokadoröra passar perfekt till.
Du behöver:
24 prinskorvar
250 g halloumi
250 g körsbärstomater
1 zucchini
24 små färskpotatisar, kokta
24 grillspett i bambu
Matolja att pensla med
AVOKADORÖRA:
2 avokador
1 tomat
1 msk hackad rödlök
Pressad citron
Salt, svartpeppar
Gör så här:
1. Lägg grillspetten i blöt i kallt vatten i cirka 10 minuter.
2. Gör under tiden avokadoröran: Skär tomaten i små bitar. Mosa avokadon och blanda med tomat och lök. Smaka av med salt, peppar och citron. Täck med plastfilm och ställ kallt.
3. Skär halloumi och zucchini i bitar. Lägg korv, tomater, halloumi, zucchini och potatis i skålar.
4. Fördela korv, halloumi, potatis och grönsaker på dubbla grillspett (dubbla spett är enklare att vända än enkla).
5. Pensla spetten med lite olja och grilla dem i några minuter på varje sida. Servera med avokadoröran.
Grilla egna