Chipsen är både för feta och salta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-25

Farligt fett är vanligt visar Testfakta-undersökning.

9 av våra vanligaste chipsmärken granskades av Testfakta.

Resultatet visar på överraskande stora skillnader i salthalt och mängden mättade fetter i chipspåsarna.

Värst var Estrellas grillchips med hela 45,3 procent mättat fett.

Hos OLW:s Dill och gräslökschips var halten bara 9,3 procent. Troligaste förklaringen till skillnaden är att OLW har valt den bättre solrosoljan, medan Estrella liksom flera av fabrikaten i testet använder den billigare och sämre palmoljan.

– Palmolja är inte alls bra. Den har mycket mättat fett och är dessutom tveksam ur miljösynpunkt, eftersom den utvinns genom skövling av regnskogar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Det farliga med mättat fett är att det ökar kolesterolet i blodet, vilket medför ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

På Estrella är man medveten om problemet med palmolja:

– Solrosolja ligger i tiden, både ur hälso- och miljösynpunkt. Vi lyssnar på vad konsumenterna vill ha och för just nu diskussioner om att övergå till solrosolja helt och hållet, säger Annika Lökholm, kvalitetsansvarig på Estrella.

Övriga chipsmärken i testet är Pringles Sour cream & onion, Lantchips Dill och gräslök, Gårdschips Creme fraiche, Coop Sour cream & onion, ICA Grill, Willys Sour cream & onion, Lidls Crusti Croc Barbeque.

Förutom chipsens fetthalt testades även salt och glutamat.