Sparrissoppa – len och god sparrissmak

5 (1 röst)

Sparrissoppa – enkel soppa till vardag eller fest

Foto: Thinkstock
Sparrissoppa

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Sparrissoppa – vårig soppa med len smak av sparris. Hittar du inte färsk sparris brukar det finnas i frysdisken.

Sparrissoppa

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

  • 300 gram grön sparris, färsk

  • 1 gul lök

  • 6 dl vatten

  • 1 tärning kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl vatten

  • 0,5 dl vitt vin, torrt

  • smör

  • salt och peppar

  • en nypa socker

Gör så här:

  1. Skala, skiva och koka sparrisen några minuter i saltat vatten.

  2. Hacka löken.

  3. Smält smör i en stekpanna.

  4. Ta upp sparrisen och lägg i stekpannan, spara kokvattnet.

  5. Fräs sparrisen och löken utan att det tar färg. Tillsätt 6 dl av sparrisvattnet, buljongtärning, vitt vin och grädde. Låt småkoka i cirka 10– 15 minuter.

  6. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker får bort den sträva smaken.

  7. Mixa soppan i en matberedare eller mixer.

  8. Häll soppan genom en sil för att få den helt slät.

  9. Servera med ett gott bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Soppa

Recept