4 barnsligt goda fiskfavoriter

Uppdaterad 2018-07-13 | Publicerad 2008-03-25

Barn gillar oftast fisk om den inte är så torr.

Fet fisk som lax och makrill brukar vara populärt.

Liselotte Forslin bjuder på fyra enkla recept som även passar vuxna.

Recept: Liselotte Forslin/Söderberg Agentur

Foto: Ulrika Ekblom

Corn flakes-pinnar med strips och remouladsås

för 4 personer

Tar 30 minuter

Du behöver:

1 paket hokifilé, 400 g, nästan tinat

3 dl corn flakes

2 msk ströbröd

1 tsk salt

Peppar

2 ägg

Ugnsstrips:

4 stora potatisar

1 tsk olivolja

Flingsalt

Remouladsås:

2 dl lätt crème fraiche

0,5 fint hackat äpple

2 msk bostongurka

0,5 tsk curry (kan uteslutas)

1 nypa salt

Till servering:

Plockgrönsaker som till exempel cocktailtomater, sallatsblad

Gör så här:

1. Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i smala klyftor. Lägg dem i ett lager i en form, gärna av teflon och blanda runt med oljan. Salta. Rosta i ugnen cirka 15 minuter.

2. Rör ihop ingredienserna till remouladsåsen.

3. Skär cirka 1,5 cm tjocka skivor av fiskblocket. Blanda corn flakes, ströbröd och salt och peppar. Smula sönder flingorna lite. Vispa upp ägget. Doppa fiskbitarna först i äggvispet och sedan i flingblandningen. Stek i smör eller olja cirka 3 minuter på var sida. Servera genast med tillbehören och grönsaker.

Laxburgare

För 4 personer

Tar 20 minuter

Du behöver:

500 g laxfilé

3 msk maizena

1 tsk örtsalt

Peppar

Till servering:

Hamburgerbröd, sallad, skivade tomater, ev skivad lök och valfri dressing

Gör så här:

1. Tag bort eventuella ben och skinn från laxfilén. Skär den i stora kuber och lägg i en matberedare med kniv. Mixa till en grov färs, det tar bara några sekunder. Blanda färsen med maizena, örtsalt och peppar.

2. Forma fyra burgare och stek dem hastigt i lite smör eller margarin, ca 3 minuter på varje sida.

3. Servera genast med bröd, sallad, tomat, eventuellt lök och dressing. De mycket hungriga äter klyftpotatis och extra sallad till.

Pastapytt med lax

För 4 personer

Tar 20 minuter

Du behöver:

250 g pastaskruvar i olika färger

3 dl frysta gröna ärter, majs och paprika

500 g färsk laxfilé

Salt och nymald svartpeppar

Till servering:

Lätt crème fraiche tomat & basilika, cocktailtomater

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. När det är cirka 3 minuter kvar hälls grönsakerna i. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda gärna i en tesked rapsolja. Salta och peppra lätt. Håll varmt.

2. Tag bort eventuella ben och skinn från laxfilén. Tärna i drygt sockerbitsstora tärningar.

3. Hetta upp lite smör eller olja och stek laxbitarna hastigt. Salta och peppra.

4. Blanda försiktigt fisken med pastablandningen och servera med cocktailtomater och den smaksatta crème fraichen.

Stekt makrill med krämig tomatsås

För 4 personer

Tar 20 minuter

Du behöver:

4 makrillfiléer (1 påse, 450 g, finns på Ica)

1 burk pastasås med mascarpone, 420 g (Ica)

Salt och nymald svartpeppar

Till servering:

Kokt potatis och grön grönsak, gärna broccoli samt frukt

Gör så här:

1. Tina fisken på en tallrik, gärna i kylen under dagen.

2. Torka av filéerna med papper och stek dem med skinnsidan ner först, i lite smör eller olja, cirka 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.

3. Häll på tomatsåsen och låt det sjuda ett par minuter.

4. Servera med potatis och grönsaker samt en frukt efteråt.

Fyra smarta fisk-tips:

Blanda inte ihop

Barn gillar ofta att maten ligger för sig och inte ihopblandad på tallriken. Servera därför sås eller röror bredvid och gärna i en liten skål på tallriken.

Tre gånger i veckan

Ha som mål att äta fisk tre gånger i veckan även om det kanske bara blir två. Tänk på att makrill i tomatsås och tonfisk i burk också är fisk.

Satsa på fet fisk

Fet fisk är toppen för kroppen! Den innehåller massor av den nyttiga fettsyran omega 3. Makrill, sill, strömming och odlad lax är heller inte med på Världsnaturfondens ”röda lista”.

Handla schyst

Gå in på www.wwf.se och ladda ner en lista i fickformat att ha med i plånboken om du är osäker på vilka fiskar som är olämpliga att köpa ur utrotningssynpunkt.