Inflationen sjunker mer än väntat

Experterna positiva: ”Vår i luften”

Publicerad 2024-03-14

Inflationen går åt rätt håll.

Prisökningstakten var lägre än väntat.

– Det är tydligt att den åtstramande högre styrräntan gör sitt jobb, säger privatekonomen Felicia Schön.

KPI-inflationen hoppar ner från 5,4 till 4,5 procent, enligt SCB.

Samtidigt gick Riksbankens favoritmått, KPIF, ner mer än vad förståsigpåarna trodde på förhand. 2,5 procent landade det viktiga indexet på, jämfört med 3,3 procent månaden före. Och KPIF-XE, där inte energipriser räknas in, gick ner från 4,4 till 3,5 procent i februari.

”Månadsförändringen i februari påverkades framför allt av att elpriserna sjönk, vilket bidrog till lägre boendekostnader samtidigt som hyrorna för hyresrätter höjdes”‚ skriver SCB i ett pressmeddelande.

”Vår i luften”

Från landets ekonomer är det positiva tongångar denna inflationstorsdag.

”Det är vår i luften”, konstaterar en positiv Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, på X.

Han skriver också:

”Inflation på rätt väg. Stora prisökningar i feb 2023 ger stor baseffekt 2024 (=inflationsfall). KPIF-inflation väntas bli lägre än 2%-målet i juni.”

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, kallar dagens siffra för en lättnad.

“Det är tydligt att den åtstramande högre styrräntan gör sitt jobb och kyler ner den svenska ekonomin. Den stora frågan nu är alltså inte om en räntesänkning från Rikbanken kommer, utan när den kommer. Om man som bolånetagare känner att man precis har huvudet ovan ytan – håll ut”, säger hon i en kommentar.

Felicia Schön på Avanza.

Utesluter inte mars-sänkning

Även om många tror att räntesänkningen kommer i maj eller juni, utesluter hon inte att Riksbanken agerar redan i mars.

“Innan dagens inflationsbesked har marknaden väntat sig en räntesänkning vid räntebeskedet i början på maj eller i slutet på juni – men det kommer även ett räntebesked 27 mars. Givet den effekt som vi nu ser att styrräntenivån har fått på svensk ekonomi så skulle jag vilja säga att det faktiskt inte är omöjligt att det sker en räntesänkning redan nu i mars, även om det är osannolikt.”

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, säger att vi snart går in i de något lägre räntornas tid.

”De hushåll som har rörliga räntor kommer få en snabbare effekt av Riksbankens räntesänkningar, det gör såklart skillnad för de med framför allt stora skulder. Det är också viktigt att inte överskatta effekten av räntesänkningar.

”Planera annorlunda”

Dock påpekar hon att det kommer att dröja ett tag innan det på riktigt märks i plånböckerna.

”Även om vi räknar med ett antal räntesänkningar under året så är de nya räntenivåerna framöver högre än vad många vant sig vid före 2022. Det innebär att både de som redan har bolån i dag och dem som tar nya lån får planera sin långsiktiga ekonomi annorlunda än man har gjort tidigare”, säger Shoka Åhrman.

Följ ämnen i artikeln