Så blåste bedragaren 33 bostadssökande

Publicerad 2018-03-22

Var sjunde person har någon gång drabbats av bedrägeri på andrahandsmarknaden.
Malin och hennes familj blåstes på sammanlagt 16 000 kronor av en bedragare.

– Det var jättejobbigt både ekonomiskt och praktiskt, säger hon till Hem & Hyra.

I bostadsbristens Sverige tvingas många ut på andrahandsmarknaden. Och risken för att bli lurad är stor. 14 procent uppger att de drabbats av bedrägeri eller förlorat sin deposition, enligt en undersökning från företaget Liveable.

Malin och hennes familj råkade ut för en bedragare när de skulle flytta från Motala till Norrköping förra året. Hon hittade en lägenhet till uthyrning på Facebook, gick på visning och skrev kontrakt. 16 000 kronor betalades i förskottshyra för de första två månaderna.

Den 23-åriga kvinnan blåste 33 personer på totalt 400 000 kronor när hon skulle hyra lägenhet i andrahandskontrakt.

Dök aldrig upp

Men när nycklarna skulle hämtas dök inte uthyraren upp.

– När vi hade väntat en timme så fattade jag att vi blivit lurade. Jag ringde fastighetsägaren som inte kunde göra något, han berättade att det var flera som hade drabbats och bad oss ringa polisen. Det var jättejobbigt både ekonomiskt och praktiskt. Vi hade precis fått dagisplats i Norrköping men hade ingenstans att bo, säger Malin till Hem & Hyra.

Det visade sig alltså att Malin var långtifrån ensam om att råka ut för samma sak. Polisen i Norrköping fick ta emot en rad liknande anmälningar under förra året. Spåren ledde till en 23-årig kvinna, som med falska bostadskontrakt lyckats lura sammanlagt 33 personer på cirka 400 000 kronor i förskottshyror.

”Seriöst intryck”

– Hon har gett ett väldigt seriöst intryck. Hon har visat källaren och tvättstugan. En del har fått komma på visningar flera gånger. Jag förstår att folk blivit lurade, säger polisens utredare Inger Bååv till Aftonbladet.

Några av de drabbade ska ha fått nycklar som inte passat i lägenheterna. Visningarna skedde i lägenheter där kvinnan tidigare bott, eller som hon fått låna av bekanta.

I hyresavtalen använde hon andra personers id. Däremot angav hon sitt eget bankkontonummer.

– Det var där det fallerade. Det var så vi kunde hitta henna, säger Inger Bååv.

23-åringen dömdes i tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning, enligt Hem & Hyra.

Rådet: Inget förskott

Inger Bååv uppmanar bostadssökare att vara på sin vakt när de kommer i kontakt med andrahandsuthyrare.

– Ta kontakt med fastighetsägaren och kolla att lägenheten verkligen ska hyras ut. Och betala inga pengar i förskott, säger hon.