”Vi blev blåsta av tv-profilen”

avMathilde Albinsson, Mikaela Somnell

Den svenska tv-profilen har häktats som misstänkt i en omfattande bedrägerihärva.

Flera personer vittnar om hur han har blåst dem på pengar.

– Han har förstört mitt liv, säger en man till Nöjesbladet.

Tv-profilen nekar till brott.

Tv-profilen häktades under torsdagen för elva fall av grovt bedrägeri. Han är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Enligt handlingar från tingsrätten handlar det om ett belopp på 5 435 000 kronor. Brotten ska ha begåtts under olika perioder mellan augusti 2016 och oktober 2018.

– Han förnekar brott, säger tv-profilens advokat, som inte vill kommentera något ytterligare.

I februari rapporterade Nöjesbladet om tv-profilen, som då anklagades av flera personer för att ha blåst dem på pengar. Tv-profilen, som blev känd genom sin medverkan i ett stort svenskt tv-program, driver ett hälsohem och ska enligt uppgifter använt verksamheten för att lura folk på stora belopp.

Tv-profilen medgav då att vissa felaktigheter förekommit, men att han i slutänden gör rätt för sig.

– Jag har haft det tufft, jag har gjort fel i vissa situationer, men jag är ingen dålig människa. Jag försöker inte lura någon eller äta upp någons pengar, sa tv-profilen till Nöjesbladet då.

Sedan dess har fler personer trätt fram med liknande berättelser.

Foto: COLOURBOX

”Det började med en dörrknackning – slutade med miljonskuld”

En man i 30-årsåldern, här kallad ”Ola”, stötte på tv-profilen första gången 2009. Tv-profilen jobbade då som dörrförsäljare för ett elbolag och knackade på hemma hos Ola. De kom väl överens, hade gemensamma intressen och blev vänner på Facebook. Sedan hördes de inte mer – förrän en dag i juni 2016.

Då skickade tv-profilen ett meddelande på messenger till Ola. Tv-profilen behövde låna pengar till sin hälsoverksamhet.

– Jag hade precis tagit ett lån, för att ha råd med advokat i en vårdnadstvist. Det handlade om 15 000 kronor och jag skulle få tillbaka pengarna snabbt igen och med ränta. Och jag hade lite pengar över från lånet. Kändispolarna ville han inte fråga, för att de ”gillar att snacka...” Jag är en väldigt snäll människa och tänkte ”åh, kan jag hjälpa någon – vad roligt!”, så jag sa okej, säger Ola.

Plötsligt satt Ola i en snabbsnurrande lånekarusell. Han uppger att det gick så pass långt att tv-profilen lyckades få tillgång till Olas privata bankkonto och bank-id-uppgifter. Till slut kontrollerade tv-profilen Olas privatekonomi. Han tog flera lån i Olas namn. Hur många det rör sig om har Ola ingen aning om. Men totalt handlar det om uppemot en miljon kronor, säger Ola.

Hamnade hos Kronofogden

– Jag vet hur allt det här låter. Jag känner mig så jävla dum och korkad, men han lyckades manipulera mig, säger han sammanbitet.

I september förra året polisanmälde han tv-profilen för bedrägeri. I polisanmälan, som Nöjesbladet har tagit del av, framgår det att Ola har skulder hos Kronofogden på flera hundratusen kronor, vilket uppges bero på tv-profilens beteende.

Enligt åklagaren, som under torsdagen begärde tv-profilen häktad, finns det flera andra personer misstänkta för penningtvättbrott i samma mål.

Ola uppger att han själv utreds för grov penningtvätt sedan sex månader tillbaka.

Har du haft inblandning i hans affärer?

– Nej, gud, nej. Han har totalt utnyttjat och ljugit för mig. Har han skickat 10 000 till mig och jag frågat hur han lyckats med det, så svarar han att han fick en sponsor eller har sina knep, säger Ola.

Situationen tar på krafterna, berättar Ola uppgivet.

– Jag har i långa perioder varit ett vrak psykiskt på grund av det här. Jag har haft högt blodtryck och förhöjd puls. Jag har alltid varit en frisk, vältränad människa och rört på mig. Men nu skakar benen när jag går i trappan bara. Han har förstört mitt liv.

Tv-profilen förnekar brott

Nöjesbladet har varit i kontakt med tv-profilens advokat, som avböjer att kommentera eller bemöta anklagelserna å sin klients vägnar.

”Det råder (som ofta i brottsutredningar) sekretess, vilket innebär att jag är förhindrad att uttala mig om förhållanden i utredningen. Så i detta skede kan jag inte säga annat än att min klient förnekar brott”, skriver han i ett sms.

Ola heter egentligen något annat

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Han spelade bort alla pengar”

Ytterligare en person, här kallad ”kompanjonen”, inledde ett samarbete med tv-profilen 2013. Tillsammans startade de en hälsoverksamhet som skulle hållas under fem veckors tid på en anläggning i Uppland.

Men i stället för att låta deltagarna betala avgiften á 50 000 kronor till företagskontot, ledde tv-profilen in pengarna till sitt eget konto, uppger kompanjonen.

Kompanjonen förstod att företagskontot var tomt när han skulle betala hyran till anläggningen.

– Då bröt han ihop och drog en snyfthistoria. Han fick ju gå in och säga hur det var. Han var ju tvungen. Han hade spelat upp alla pengar. Pengarna som deltagarna hade betalat. Jag blev ju helt knäckt, va. Vi fick självfallet inte vara kvar på stället, så vi blev utkörda.

Tvist i tingsrätten

En av deltagarna minns hur tv-profilen erkände sitt misstag inför gruppen.

Kompanjonen polisanmälde aldrig tv-profilen, men tvisten prövades dock av tingsrätten. Nöjesbladet har tagit del av domen, i vilken det framgår att parterna har ”anmält att de träffat en förlikning och gemensamt begärt att tingsrätten stadfäster den genom dom.”

Där framkommer också att tv-profilen ska betala ett belopp om 156 000 kronor till kompanjonens företag.

– Han blev dömd att betala tillbaka pengar, med ränta som tickar. Han fick chans att göra rätt för sig. All sveda och värk som det har kostat mig, säger kompanjonen.

Enligt kompanjonen har tv-profilen inte betalat tillbaka någonting.

– Jag ångrar att jag inte polisanmälde då, det borde jag ha gjort. Och jag får jättedåligt samvete att jag inte har gått ut med det här tidigare: ”Akta er för den här killen”. Det är liksom hans grej, att blåsa och vara så jävla fräck.

Inte heller deltagaren har fått tillbaka sin avgift om 50 000 kronor. Han polisanmälde tv-profilen strax efter hälsohemmet, men polisanmälan lades ner på grund av bristande bevisning.

Foto: Pu'Punk_kop

Polisanmälan lades ner

Enligt deltagarens advokat råder det ingen tvekan om att tv-profilen är skyldig:

– Vi gjorde en polisanmälan. Min klient skulle gå på en bantningskurs eller liknande och hade kontakt med ett bolag. Han fick instruktioner av tv-profilen att han skulle sätta in 50 000 på hans konto vilket han gjorde. Men sen blev det ingen ordentlig kurs. Det var rent slarv av polisen. De gjorde inget av det där, det är min uppfattning, har advokaten tidigare sagt till Nöjesbladet och fortsätter:

– Tv-profilen satte det i system genom att lura ägaren av aktiebolaget och även kunderna. Visst var det bedrägeri, den saken är klar. Han har ju fortsatt på samma spår som det verkar.

Händelserna sträcker sig utanför tidsperioden för de brott tv-profilen är misstänkt för i pågående utredning. Tv-profilens advokat vill inte kommentera anklagelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri