Sveriges Radio stoppar ”Digilistan”

”Har bestämt oss”

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2020-01-24

Sveriges Radio stoppar P3-programmet ”Digilistan”.

Man misstänker streamingfusk, rapporterar Musikguiden.

– Vi har bestämt oss för att inte sända ”Digilistan” den här söndagen på grund av att vi måste hämta kunskap och förstå underlaget som vi bygger programmet på, säger Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson till Nöjesbladet.

Beskedet kommer efter den senaste tidens rapporter om manipulerade och köpta strömningssiffror på Spotify. Nu har Sveriges Radio tagit beslutet om att stoppa programmet “Digilistan”.

– Vi har bestämt oss för att ställa in ”Digilistan” på söndag och en tid framöver, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, till Musikguiden.

Oklart hur lång tid

Jonas Westman vet ännu inte exakt hur lång tid programmet kommer att vara inställt.

– Det är inte en fråga om att vi kommer ta bort Digilistan, men däremot kanske vi gör om underlaget för vad listan bygger på för siffror, har Anna Karin-Larsson som är musikchef på Sveriges Radio tidigare sagt till Sveriges Radio.

”Måste hämta kunskap”

När Nöjesbladet når Anna-Karin Larsson utvecklar hon varför programmet stoppas.

– Vi har bestämt oss för att inte sända ”Digilistan” den här söndagen på grund av att vi måste hämta kunskap och förstå underlaget som vi bygger programmet på. Innan vi gjort det känns det bättre att sända något annat. Vi behöver förstå underlaget helt enkelt, säger hon.

”Tror inte att det påverkar”

Hon trycker på vikten av att kunna lite på den data de bygger programmet på.

– Det handlar om att vi måste sätta oss med Ifpi och få kunskapen och vad exakt listan byggs på. Sen utifrån det får vi fundera på om det är något som påverkar oss. Just nu vet vi inte ens om det är ett problem. Men vi vill vara bombsäkra på på underlaget, säger Anna-Karin Larsson.

Anna-Karin Larsson, musikchef Sveriges Radio.

Hon säger att Sveriges Radio haft en bra kommunikation med Ifpi under flera års tid och att möten kommer att hållas i veckan.

– Programmet kan börja sändas om ett par veckor igen, säger hon.

Är ni oroliga för att köpta strömningar påverkar er?

– De riktigt stora artisterna som hamnar högt på listan... Där beror det på att personer lyssnar på dem. Det påverkar. Problemet med köpta streams kanske inte handlar om de största artisterna då det skulle bli uppenbart. Jag tror inte att det påverkar, men vi vill veta.

”Vi kommer ha en dialog”

När Nöjesbladet når Lisa Cronstedt, pressansvarig på Ifpi, svarar hon över sms.

”Sitter upptagen nu men det är så klart viktigt att SR känner sig trygga att det material som ligger till grund för digilistan är korrekt. Vi kommer ha en dialog med SR om det” skriver hon.

Köpte fusksiffror

Artisten Mange Schmidt berättade i går att han köpt över 6 000 lyssningar på en dag.

– Det var väldigt lätt, inte speciellt dyrt och det går jättesnabbt. Streamingtjänsterna och branschorganisationerna kan inte blunda för det här längre, sa Mange Schmidt då till Aftonbladet.

Nu ska Sveriges Radio föra en diskussion med IFPI, den organisation som levererar data om de mest köpta och streamade låtarna i Sverige för tillfället.

Följ ämnen i artikeln