Fler anmälda festivalvåldtäkter – men mörkertalet stort

Få anmäler till polis: ”Är ingen idé”

Publicerad 2017-07-03

2012 anmäldes 3 sexbrott på 5 av Sveriges stora festivaler.

2016 var motsvarande siffra 117.

Antalet rapporterade händelser ökar – men bara fem procent av de utsatta anmäler, enligt nya undersökningen från Aftonbladet/Inizio.

En minderårig flicka står i publiken på en konsert när en okänd man misstänks ha stoppat in sina fingrar i hennes vagina. En annan flicka i ett annat publikhav misstänks ha våldtagits – mitt under en pågående spelning. Händelserna är bara två av många som polisanmälts i samband med festivaler under förra året.

– Var femte kvinna och var tionde man som besökt en svensk festival uppger att det förekommit sexuella trakasserier, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Siffrorna kommer från den undersökning som gjorts för Aftonbladet inför sommarens evenemang.

”Ett stort mörkertal”

De som utsätts vittnar om tafsande händer, personer som pressar sina kön mot andra, och grövre brott, mitt bland tusentals människor.

Den största anmälningsökningen har skett för festivalen “We Are Stockholm”, där ett sexualbrott anmäldes 2012 och 69 stycken 2016.

– Men vår undersökning antyder att det finns ett stort mörkertal, för det stora flertalet av de som själva blivit drabbade uppger att de inte anmäler händelsen, säger Karin Nelsson.

”Ingen idé att anmäla”

I undersökningen uppger bara fem procent av de utsatta att de valt att anmäla. De som valt att inte kontakta polis i samband med brott berättar med egna ord om varför:

“Ingen idé. Polisen lägger ner undersökningen i de flesta fall. Om inte så är det jag som offer som får framstå i dålig dager och gå igenom eländet igen. I princip har samhället godkänt att kvinnor få stå ut med att bli trakasserade och till och med våldtagna i vissa fall.”

“Litar inte det minsta på att polis skulle ta mig på allvar eller bry sig överhuvudtaget.”

“Har erfarenhet av att ej tas på allvar, utredning läggs ned och det orsakar mer lidande än själva ofredandet.”

De flesta svarar liknande: en misstro mot polis och rättssystem gör att de väljer att inte anmäla.

– Det är väldigt dyster läsning, man anger att man inte orkar för att det ändå inte kommer leda någon vart, säger Karin Nelsson.

LÄS ALLA DELAR