Alice Bah Kuhnke om språkrörsbråket: Jag har ett ansvar att ena partiet

Publicerad 2023-11-07

MP-toppen Alice Bah Kuhnke väljer att stå utanför språkrörsstriden.

Bland partiets väljare vill många att hon ska leda partiet, men nu ska hon istället föra partiet till valseger i EU-parlamentsvalet nästa år.

– Jag tror att det finns flera som kan vara mycket bättre språkrör än vad jag skulle bli, säger Alice Bah Kuhnke i en intervju med Aftonbladet.

Språkrörsvalet i Miljöpartiet har lett till en intern storm som skakat om partiet i grunden.

I mitten av november ska partiets 265 ombud rösta om vem som ska ta över språkrörsposten efter Per Bolund och om Märta Stenevi ska få fortsatt förtroende.

MP:s stora profil Alice Bah Kuhnke har valt att stå utanför språkrörsfejden, i varje fall utåt. Hon står bakom valberedningens förslag.

– Det betyder ju inte att jag kommer driva att Daniels (Helldén, reds. anm.) eller Märtas personvalskampanjer och det betyder heller inte att jag inte tror att det kan finnas andra också goda kandidater, säger Bah Kuhnke.

Många MP-väljare vill se Bah Kuhnke som språkrör. Men själv vill hon fokusera på EU.

Står bakom linjen att bredda partiet

MP-toppen har tidigare tagit ställning för Märta Stenevis perspektiv, att bredda partiet. Bland annat i en debattartikel med Per Gahrton 2020.

Det står hon fortsatt fast vid.

I grunden handlar det om en övertygelse om att partiet måste ha politik som kan möta de samhällsproblem som klimatförändringar medför.

– Vi behöver jämna ut skillnaderna mellan de som inte har råd att köpa sig avstånd från klimatförändringarnas effekter och de som har råd under en viss begränsad tid att göra det.

I kamp om makten: Märta Stenevi, Martin Marmgren, Daniel Helldén och Magnus P. Wåhlin.

Både kandidaterna Magnus P Wåhlin och Martin Marmgren har profilerat sig på breddning.

Trots att Alice Bah Kuhnke alltså står bakom samma perspektiv, vill hon hålla sig utanför språkrörsprocessen.

– Jag har ett ansvar som en av våra mest profilerade personer. Jag känner ett ansvar gentemot alla människorna i partiet som jag är i löpande kontakt med att hålla ihop vårt parti, att vara en enande kraft – inte en splittrande kraft.

Bah Kuhnke tror att hon kan göra mer som EU-parlamentariker än som språkrör för partiet.

Vägrar bli språkrör

Många är de miljöpartister som vill att Alice Bah Kuhnke kommer hem till Sverige och blir språkrör. Men de partikamraterna får vänta ett tag till.

– Jag skulle inte göra lika mycket skillnad som språkrör som jag förhoppningsvis kan göra som EU-parlamentariker. Dessutom så tycker jag att vi har haft och har utmärkta språkrör, så det finns ju andra som kan göra det jobbet. Jag behöver inte göra allt.

Tror du inte att det skulle bli bra språkrör?

– Jag tror inte att jag skulle bli tillräckligt bra. Jag tror att det finns flera som kan vara mycket bättre språkrör än vad jag skulle bli.

Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren jublar vid valvakan under valet till Europaparlamentet 2019.

Tillsammans med EU-parlamentarikern Pär Holmgren och tidigare språkröret och miljö- och klimatminister Isabella Lövin, som nu gör comeback, ska Alice Bah Kuhnke vinna minst tre mandat i valet till EU-parlamentet 2024.

Taktiken är att gifta ihop de gröna frågorna med frågor om demokrati och värderingar.

– Jag kommer med all kraft kommunicera hur klimat- och miljöpolitiken och mänskliga rättigheter och vår demokrati är två sidor av samma mynt.

Alltså den linje som kallas ”att bredda partiet”?

– Ja, precis. Det som det akuta nödläget kräver fungerar bara i en stark demokrati där rättsstaten står stark, där vi inte har politiker och makthavare som i Ungern, till exempel, och i Polen fram till alldeles nyss.

Ska vinna väljare på värderingsfrågor

MP ska visa väljarna hur ett samlat EU kan fatta de beslut som krävs för att vända klimatläget, men för att det ska ske krävs en enighet – då måste stater som sätter sig på tvären bestraffas.

Bah Kuhnke återkommer flera gånger till Ungern och Polen, som valt att inte acceptera flera förslag som stora delar av övriga unionen ställt sig bakom. Inte minst inom migration.

– De regeringar som inte är beredda att lösa gemensamma problem gemensamt, de ska inte få plocka russinen i kakan.

Redan i dag har unionen satt press på Ungern och Polen med hot om att dra in ekonomiska stöd. Här vill Bah Kuhnke öka pressen än mer.

– Vi måste ju få in att det faktiskt kostar. Det lyckades ju vi gröna med i början av den här mandatperioden. Att vi nu faktiskt kan utfärda de här starka böterna.

Alice Bah Kuhnke, 51, fokuserar på EU.
Fredrik Björkman

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.