MP-väljarna: Skrota de två språkrören och ta hem Bah Kuhnke

Nu har till och med MP-väljarna tröttnat på att ha två språkrör, det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Blir det bara en partiledare i framtiden finns det en solklar favorit, och det är ingen av de språkrör som sitter i dag.

Miljöpartiets väljare gillar sina ”kändisar”.

Så fort Per Bolund annonserade sin avgång var diskussionen igång om att lämna systemet med två språkrör och istället ha en partiledare, som alla andra partier. Det har varit en återkommande fråga under åren och ofta är den kopplad till att språkrören hamnar långt ner i partiledarmätningar och är okända för många väljare.

Precis som det är just nu, när Miljöpartiet fortsätter sin kräftgång i opinionen.

Aftonbladet/Demoskop har frågat Miljöpartiets väljare hur de ser på det dubbla språkrörskapet, om de skulle vilja ändra det – och här har det hänt grejer.

På samma fråga, ställd i januari 2021 svarade 68 procent att det var nöjda med att ha två språkrör. Nu i juni 2023 vill en majoritet byta till en partiledare. Inte ens var fjärde miljöpartistisk väljare vill behålla systemet med ett manligt och ett kvinnligt språkrör.

Det är också glasklart vem de vill ha i så fall – och det är Alice Bah Kuhnke. Var tredje MP-väljare hade vill ha hem henne från Bryssel och till partiledarposten. Endast 15 procent skulle i så fall vilja se det sittande språkröret Märta Stenevi på posten som partiledare.

Nu ser det ut att bli svårt för Miljöpartiet att gå sina väljare till mötes i den här frågan. Partiets stagdar gör det svårt att ändra till ett partiledarsystem inför valet av ett nytt manligt språkrör på kongressen i november.

När det kommer till att välja ett nytt manligt språkrör är också partiets väljare lite villrådiga. Det är kanske inte konstigt, flera av de som nämnt som självklara kandidater har sagt nej till att ställa upp. I den här mätningen uppger 44 procent att de inte vet vem som skulle kunna ersätta Bolund på posten.

Men de som vet har en solklar favorit – också detta en europaparlamentariker – Pär Holmgren.

Pär Holmgren tillsammans med förra språkröret Isabella Lövin. Arkivbild.

Holmgren har en kort karriär inom partiet. Innan han blev invald i Europaparlamentet 2019 gjorde han sig ett namn som meteorolog på SVT och arbetade sedan med klimatfrågor i näringslivet.

Men både Miljöpartiet eller dess väljare verkar gilla ett känt ansikte och 24 procent av väljarna svarar i den här mätningen att de skulle vilja se Holmgren som Bolunds efterträdare.

Rätt att samarbeta vänsterut

Miljöpartiet är mitt i en prövande tid och att få en ny partiledare eller nytt språkrör ger möjlighet för nya vägar och omprövningar. Blir det partiledarstrid inför valet i höst beror det på hur oense partiet är om kommande vägval.

Redan nu går det att ana en schism mellan de som vill satsa på att bli förstådda bland ”vanligt folk” (läs människor på landsbygd) och de som vill satsa på att vinna storstadsväljarna.

Enligt deras väljare ligger i alla fall Miljöpartiet helt rätt på den politiska skalan, det vill säga vänsterut.

Per Bolund och Märta Stenevi.

På frågan vilka som Miljöpartiet borde bilda regering med svarade hela 89 procent Socialdemokraterna. Det finns också starkt stöd för att samarbeta både med Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Miljöpartiet har historiskt kunnat samarbeta både vänsterut och högerut. Den tiden är förbi. Hos deras väljare finns det nästan inget stöd alls för att samarbeta med de övriga borgerliga partierna och att samarbeta med Sverigedemokraterna tycker endast en procent av deras väljare är en god idé.

Å andra sidan svarar hela fyra procent att Miljöpartiet inte borde bilda regering med något parti. En hög siffra med tanke på sammanhanget.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är personer som antingen röstade på Miljöpartiet i valet 2022 eller skulle rösta på dem ifall det var val i dag.

Undersökningen omfattar 539 intervjuer under perioden 16–20 juni 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder och kön.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.