FN röstar för vapenvila i Gaza

Publicerad 2023-12-12

Sverige röstar för en omedelbar vapenvila i Gaza.

FN:s resolution antogs med krav om omedelbar frigivning av gisslan.

”Sverige står upp för folkrätten inkl. internationella humanitära rätten”‚ skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till Aftonbladet.

Följ ämnen
Gaza

Sverige står bland de 153 länder som röstade för kravet om den icke-bindande vapenvilan i Gaza.

Detta trots att utrikesminister Tobias Billström (M) under måndagen uttalade sig om att det fanns lämpligare krav att ställa.

– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist, sa Billström till TT.

Han tillade då att han tycker att det är lämpligare att mana till ”humanitära pauser”, men att han inför gårdagens utrikesministermöte i EU var redo att lyssna på vad de övriga utrikesministrarna hade att säga.

Uppmaning: Släpp gisslan fri

Men i FN:s generalförsamling på tisdagskvällen valde Sverige ändå att rösta för resolutionen.

Nyckelpunkterna lyder:

  • Omedelbar humanitär vapenvila.
  • Krav på att alla parter följer internationell rätt – särskilt när det kommer till att skydda civila.
  • Krav på omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla gisslan, samt att man säkerställer humanitär tillgång.

Utöver de 153 länderna som röstade för kravet, röstade 10 länder emot kravet medan 23 länder avstod från att rösta.

Billström: Därför röstar Sverige ja

Inför tisdagens röstning kritiserades Billströms uttalande om att en vapenvila inte vore rättvist mot Israel – samt Sveriges val att i oktober lägga ner sin röst i en liknande vapenvila-resolution.

Nu skriver Billström i en kommentar till Aftonbladet om varför man denna gång valt att rösta för kravet.

”Sverige röstade, tillsammans med resten av Norden och likt en betydande majoritet av EU-länder, ja till resolutionen”, skriver Billström och forsätter:

”Den tidigare resolutionen krävde en vapenvila och permanent eldupphör, vilket skulle försvåra för Israel att bekämpa Hamas. Den här resolutionen fokuserar istället på ett humanitärt eldupphör för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civilbefolkningen.

Statsminister: Står upp för folkrätten

Med Sveriges beslut att rösta grönt för vapenvilan kommer även krav om skydd av civila i Gaza och humanitärt tillträde, uppger statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till Aftonbladet.

”Sverige var idag bland 153 länder som röstade ja till en resolution i FN:s generalförsamling som kräver omedelbart humanitärt eldupphör, skydd av civila i Gaza och humanitärt tillträde. Sverige stödjer Israels rätt att försvara sig mot Hamas”‚ skriver han och fortsätter:

”Sverige stödjer Israels rätt att försvara sig mot Hamas. Sverige står upp för folkrätten inkl. internationella humanitära rätt”.

Så här röstade länderna i omröstningen.

LÄS VIDARE