Regeringen vänder – tar avstånd från kurdiska miliser

Publicerad 2022-11-05

Sveriges nya regering tar avstånd från de kurdiska grupperna YPG och PYD.

Tvärvändningen sker inför mötet med Turkiets president Erdogan på tisdag.

– Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato, säger utrikesminister Tobias Billström till Ekot.

Den svenska regeringen tar avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD, det säger utrikesminister Tobias Billström i Ekots lördagsintervju.

Enligt Billström finns det för nära band mellan grupperna och PKK, något som kan skada Sveriges och Turkiets relationer.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet.

Viktigt med goda relationer till Turkiet

Beslutet att ta avstånd från de kurdiska organisationerna sker inför Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan på tisdag i Turkiet där Sveriges Natomedlemskap ska diskuteras.

– Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att vi når framgångar i de förhandlingar som pågår mellan Turkiet å ena siden och Sverige och Finland som en entitet å andra sidan, säger Billström.

Regeringen tvärvänder och tar avstånd från de kurdiska grupperna.

Kravet att den svenska regeringen ska klippa bandet till PKK beskrevs som det viktigaste kravet i den tiopunktslista som den turkiska regeringen presenterat för att godkänna ett svensk Natomedlemskap.

– Vi pratar med varandra och jag hoppas att vi kommer att fortsätta prata, men om den svenska regeringen inte ändrar ståndpunkt så kommer diskussionerna inte leda någonvart, sa Turkiets ambassadör Emre Yunt till SR i maj i år.

Tidigare svenska regeringar har stöttat YPG och dess politiska gren PYD och i oktober 2021 meddelade Socialdemokraterna att partiet skulle fördjupa sitt samarbete med YPG.

Organisationerna har varit när allierade till Nato och USA i kampen mot IS i Syrien. Men de klassas som terrorister av Turkiet.

Lika långt som Turkiet går inte ministern i intervjun, men han vill ändå beskriva organisationerna som tvivelaktiga.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och en problematik när de gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet.

Följ ämnen i artikeln