Uppgifter: Våldsam historik bakom misstänkt kvinnomord

Publicerad 2024-01-09

Polisen har spärrat av platsen.

Mannen i 50-årsåldern misstänks ha mördat sin fru i helgen.

Samtidigt utreddes han för en tidigare misshandel av hustrun.

– Det är vi som bedriver förundersökningen och det är vårt ansvar. Nu hann vi inte ända dit, säger Martina Valentin Lane.

Vid 21-tiden på lördagskvällen larmades polis till en lägenhet i Trosa kommun.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det den mordmisstänkte mannen själv som ringde in och berättade att han dödat sin fru.

När patrullen kom in i bostaden var kvinnan i 50-årsåldern bortom räddning.

– Det finns uppgifter om att hon dödats med ett vasst föremål men vi inväntar rättsläkarens rapport, säger åklagaren i ärendet, Martina Valentin Lane.

Knuffade henne till golvet

Kvinnans make sedan några år tillbaka är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden. Han vidgår enligt åklagaren händelseförloppet men hans inställning till brottet är oklar.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens advokat som inte vill lämna någon kommentar.

Mannen, som liksom sin hustru är i 50-årsåldern, är känd av polisen sedan tidigare, enligt Aftonbladets uppgifter. Han har vid tidigare tillfällen dömts för misshandel. Han har också misstänkts för misshandel av sin fru som han nu sitter anhållen för att ha mördat.

Mannen har tidigare dömts för att ha misshandlat kvinnan han nu är anhållen för att ha mördat.

Första händelsen inträffade 2017 när de bara varit ett par i mindre än ett år. Då hade mannen knuffat henne i golvet så att hon började blöda.

Han dömdes då till villkorlig dom för misshandel.

”Snäll när han är nykter”

Ungefär två år senare dömdes han till fängelse i två månader för misshandel av hustrun. Då var det grannar som larmade polisen efter att hade de hört dunkar, gråt och skrik.

När polisen kom till lägenheten mötte de den nu döda kvinnan. Hon hade då en blåtira och berättade för polisen att hon aldrig hade berättat för någon i sin närhet om makens våldsamheter.

Hon sa även att om maken att "han är snäll när han är nykter".

I förhör berättade kvinnan om sparkar och slag från mannens sida, men senare i utredningen uppgav hon sig inte längre mindes mycket av det som hänt. Mannen medgav enbart att han hade hållit fast henne efter att själv ha blivit attackerad av kvinnan.

Ny utredning pågick

Tingsrätten resonerade då i att skälet till att kvinnan vid förhandlingen inte längre mindes något av det hon uppgav i polisförhör i anslutning till händelsen ”kan bero på att hon fortsatt har en relation med XX och att hon vill skydda honom.”

2017 kallades polisen till parets lägenhet. Kvinnan hade blödande sår i ansiktet och i lägenheten fann man spår av att någon försökt torka upp blodet.

När kvinnan hittades död i lägenheten var ytterligare en brottsutredning mot mannen i sin slutfas. Han misstänktes för att ännu en gång ha misshandlat hustrun och satt under en tid frihetsberövad för brottet.

– Ärendet hade inte nått åtal än utan var ute på slutdelgivning. Då brottet han misstänktes för bedömdes ha ett relativt lågt straffvärde och då han inte bedömdes kunna påverka utredningen ytterligare gjorde jag bedömningen att det inte längre var proportionerligt att hålla honom fortsatt frihetsberövad, säger åklagare Martina Valentin Lane.

”Starka krafter”

Precis som i tidigare utredningar ville inte kvinnan medverka i utredningen, något som är vanligt när det handlar om brott i nära relation.

– Den förundersökningen bedrev vi helt utan henne. Men jag vill betona att det inte är målsägandens ansvar eller fel om de inte vill medverka. Det finns starka krafter som gör att det kan vara väldigt svårt att medverka. Det är vi som bedriver förundersökningen och det är vårt ansvar. Nu hann vi inte ända dit, säger Martina Valentin Lane.

I en personutredning som gjordes med mannen i samband med en av misshandelsfallen han misstänktes för framkom det att han lade ansvaret på det som hänt på henne och ansåg sig oskyldig, står det i handlingarna från Frivården.

Senast på onsdag ska åklagaren besluta om mannen ska begäras häktad eller inte.

Följ ämnen i artikeln