15-åring häktas – misstänks för inblandning i pojkes försvinnande

Publicerad 2023-08-11

I slutet på juli anmäldes två 14-åriga pojkar försvunna.

En av pojkarna hittades död i ett skogsområde utanför Nynäshamn, den andra pojken är fortsatt försvunnen.

Nu har en 15-årig pojke häktats, misstänkt för inblandning i hans försvinnande.

Sökandet efter den försvunna 14-åringen som är hemmahörande i Nyköping fortsätter. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha försvunnit från ett HVB-hem. Missing People skriver att han senast sågs den 27 juli i Nyköping.

Polisen utreder nu vilken koppling det finns mellan den försvunna pojken och 14-åriga Mohamads död.

Enligt åklagaren bodde pojkarna inte på samma HVB-hem.

– Han var inte på samma hem som den mördade 14-åringen, säger senior åklagare Hanna Cardell som är förundersökningsledare.

En 15-åring begärs häktad

Under fredagen häktades en 15-årig pojke, misstänkt för inblandning i pojkens försvinnande. Han häktades på sannolika skäl för medhjälp till människorov.

– Vi kan inte gå in på hur misstankarna ser ut, däremot tror vi att flera personer är inblandade i brottslighet, som misstanken ser ut nu, säger Hanna Cardell.

I nuläget finns inga andra frihetsberövade, varken i fallet med den försvunna pojken eller döda 14-åringen. Men sökandet efter 14-åringen fortsätter.

– Jag kan inte gå till på exakt hur det går till men han eftersöks, säger Hanna Cardell.

Dömd för falskt alarm

Den nu häktade 15-åringen är även han hemmahörande i Nyköping. Han dömdes tidigare i sommar för falskt alarm.

15-åringen ska då ha ringt SOS och larmat om en man med en pistol inne på en bensinmack. Polisen tog sig ut till platsen och sökte efter mannen, som inte gick att hitta.

Under samtalet till SOS uppgav 15-åringen att han ville vara anonym, men när ingen gärningsperson hittades sökte de upp 15-åringen, som erkände att han inte sett någon med en pistol och att det hela var en ”kul grej”.

I samtalet hade 15-åringen beskrivit sitt eget utseende och han kontrollerades av polis senare i närheten av den plats han ringt in. Straffet för brottet blev dagsböter.

Utreder koppling till Mohamads död

Polisen utreder nu om den 14-åriga pojkens försvinnande har någon koppling till Mohamad som hittades död i ett skogsområde utanför Nynäshamn.

I nuläget vill inte förundersökningsledare Hanna Cardell kommentera om de finns några sådana kopplingar.

– Det är ett jättekänsligt utredningsläge, men vi utreder om de har en koppling.

Mohamad var placerad på ett HVB-hem och anmäldes försvunnen efter att hans familj inte kunnat få tag på honom. Enligt hemmet hade Mohamad kanske gått ut med några vänner.

Polisen utreder nu hans död som mord.

– Pojken hade utsatts för kraftigt våld, men jag kan inte gå in på vilken typ av våld det är fråga om. En förundersökning om mord har inletts, men det finns ingen frihetsberövad i ärendet, skriver åklagare Hanna Cardell som leder fallet i ett pressmeddelande

Följ ämnen i artikeln