Första turistflyget tar fart mot rymden

TT-AFP

Publicerad 2023-06-29

Tre betalande rymdturister finns i besättningen när Virgin Galactic till slut lyfter för sin första kommersiella rymdresa.

I rymdplanets kabin ska de uppleva några minuters tyngdlöshet och kunna betrakta jordens krökning från åtta mils höjd över havet.

Virgin Galactic rymdresa i juli 2021.

Det en och en halv timme långa uppdraget har fått namnet Galactic 01 och ska enligt plan starta från Spaceport America i New Mexico under torsdagen. Under de 90 minuterna ska 13 övervakade och autonoma experiment utföras och besättningen ska bland annat samla in data från sina dräkter och sensorer i kabinen.

Två av de betalande passagerarna kommer från det italienska flygvapnet och en från Italiens nationella forskningsråd. Den fjärde besättningsmedlemmen är en astronautinstruktör från företaget Virgin Galactic, som grundades 2004 av brittiske miljardären Richard Branson.

Det finns också två piloter ombord på rymdplanet och två på moderskeppet som drar upp det raketdrivna rymdplanet och släpper ut det i rymden.

Uppskjutningen kommer närmare två år efter att Richard Branson själv gjorde en testflygning som var tänkt att bli starten för rymdturismen. Företaget har dock sedan dess drabbats av flera bakslag, bland annat ett kortvarigt flygförbud från USA:s luftfartsmyndighet FAA som hade anmärkningar på flygningen. Dessutom kom invändningar på vissa material som använts i farkosterna, vilket gjorde det nödvändigt med uppgraderingar av flottan.

I maj tog stoppet slut, vilket banat väg för dagens planerade uppskjutning.

Virgin Galactic har sålt cirka 800 biljetter till framtida kommersiella flygningar.

Rymdturisterna får uppleva viktlöshet på drygt 80 km höjd. Totalt tar resan 90 minuter.