Erdogans smäll – oppositionen återförenad: ”Väldigt bra för Sverige”

Uppdaterad 2023-03-07 | Publicerad 2023-03-06

Oppositionen i Turkiet återförenas inför valrysaren mot Erdogan.

Chansen till seger har ökat – något som kan komma att gynna Sverige.

– Det skulle vara väldigt bra för Sveriges Natoansökan, säger Turkietexperten Paul Levin.

Följ ämnen
Nato

Oppositionspolitikern Meral Aksener, ledare för nationalistiska Iyi-partiet, återvänder till koalitionen efter bråk om hur den skulle ledas.

Under ledning av presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu bildar de fem partierna nu en enad opposition som kan komma att besegra sittande president Recep Tayyip Erdogan, enligt Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietsstudier vid Stockholms universitet.

– De utsikterna är nog ganska goda. Erdogan hade ganska dåliga opinionssiffror, men såg ut att vara på väg uppåt innan jordbävningen, säger han och fortsätter:

– Att döma av opinionssiffrorna i parlamentsvalet har uppgången bromsats av den långsamma hanteringen av katastrofen. Det finns goda möjligheter att trycka på de brister som funnits och den kritik som riktats mot den svaga ekonomin.

”Väldigt bra”

Om Erdogan tvingas lämna över makten kan den svenska Natoansökan gynnas, enligt Levin.

Oppositionspartierna har kritiserat Erdogans hantering av Natoprocessen och uttryckt att de vill få till en snabb ratificering.

– En oppositionsseger skulle vara väldigt bra för Sverige. Även om de också vill försäkra sig om att Sverige vill implementera det trilaterala memorandumet har de inte haft samma prestige i den här frågan.

– De vill också återuppta en bättre kontakt med EU och få bättre relationer med väst.

Paul Levin.

”Väldigt mycket står på spel för Erdogan”

Det finns dock farhågor om att Erdogan inte skulle acceptera en valförlust och lämna över makten. Levin flaggar för att han kan komma att ”göra allt för att undvika det”.

– Man kan bara konstatera att väldigt mycket står på spel för Erdogan. Han har fört landet mot en djupare polarisering och avdemokratisering. Det finns också allvarliga anklagelser om korruption mot honom så han har allt intresse av att sitta kvar vid makten.

– Man ska komma ihåg att Erdogan har grepp om statens samlade resurser, inklusive valmyndighet och rättsväsende. Oppositionen skulle behöva vinna en övertygande seger och de har inte valt sin mest karismatiska kandidat.

Erdogan har tidigare meddelat att det turkiska valet ska hållas 14 maj, en månad tidigare än planerat. Enligt källor till Reuters kan dock jordbävningskatastrofen ha gjort man tvingas skjuta fram det till den 18 juni.

– Det är en spännande och turbulent tid vi har framför oss i turkisk politik och det är svårt att sia om vad som kommer hända och vad det får för konsekvenser för den svenska Natoansökan.