Ilskan mot tantrafestivalen: ”Inte påklädda för fem öre”

Uppdaterad 2022-07-31 | Publicerad 2022-07-30

Tantrafestivalen i Molkom beskrivs som en ”magisk resa”.

För grannen Ann-Mari, 59, är det mer av en mardröm.

– Vi har sagt åt dem att klä på sig, men det är ingen som bryr sig om vad vi i byn tycker, säger hon.

Den pågående tantrafestivalen i värmländska Molkom väcker irritation i grannskapet.

59-åriga Ann-Mari ”ser allt” som händer på området från sitt fönster och nu har hon fått nog.

– Vi håller på att bli tokiga. I går väcktes vi tio i sex av att de spelade musik, skrek och brölade. Sedan är de inte påklädda för fem öre heller, säger hon.

När Aftonbladet ringer upp har lugnet lagt sig över festivalområdet, men under de fem år som Ann-Mari bott där har hon sett en hel del.

Ann-Mari, 59, från Molkom.

– Det värsta jag sett var en ren och skär avsugning. De parkerar sina bilar mitt emot vårt sovrumsfönster och springer runt nakna. Vi har bett dem sätta på sig kläder för att det bor barnfamiljer här, men det struntar de i.

”Hela Molkom i uppror”

– Jag som jobbar natt kommer hem och funderar över om jag ska få sova. De skriker så man tror de sitter i nöd ibland. Men nu vet man att de bara gör uttryck för sina lustar och behov.

Festivalen fick massiv kritik i fjol efter att ett hundratal deltagare smittades av covid-19, något som gjorde att Norge till slut valde att stänga gränsen.

”Vi har bett dem sätta på sig kläder för att det bor barnfamiljer här” säger Ann-Mari.

Händelsen har satt djupa spår i byn, säger Ann-Mari.

– Hela Molkom var i uppror. Det var många som undrade hur i sjuttsingen de fick hålla på med sånt här under rådande pandemi. Det var så många som inte ens vågade åka till affären, säger hon.

Festivalen avslutas under söndagen. Då har Ann-Mari några dagars lugn och ro innan nästa drar i gång.

– Det är festivaler hela sommaren. Nästa är ”sexsibility”. De får ha sina festivaler, det säger jag inget om. Men de får sköta sig.

Tantrafestivalens marknadsansvarige Hylco Broos.

”Alla kanske inte gillar oss...”

Tantrafestivalens marknadsansvarige Hylco Broos säger att man har tydliga regler för deltagarna på området.

– Vi har sagt att de ska klä på sig och att de inte får klappa böndernas djur. Det är inte meningen att de som bor i närheten ska känna så, vi vill att det ska vara en bra upplevelse för alla. Vi har aktiviteter efter klockan 22, men i de fall det finns risk störande ljud gör vi vårt bästa att informera grannarna.

Hur är relationen till grannarna?

– Alla i Molkom kanske inte gillar oss, men vi försöker ha bra dialog med grannarna och lyssna på dem. Vi använder även några av grannarnas fält för att campa och parkera. Jag tycker att vi har en bra kontakt.

Följ ämnen i artikeln