Här används kinesiska säkerhetsutrustningen

Uppdaterad 2022-02-22 | Publicerad 2022-02-21

Det kinesiska företaget som ska leverera toppmodern utrustning till Arlanda döms ut av amerikanska säkerhetstjänsten.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten används utrustning från samma företag för säkerhetskontroller på över 20 domstolar i Sverige.

Även Tullverket använder kinesiska maskiner från företaget på över 30 kontrollstationer i landet.

Swedavia, som driver Arlanda, är under utredning efter Aftonbladets avslöjande om det kinesiska företaget Nuctech – som är nära kopplat till Kinas militär och det styrande kommunistpartiet.

Amerikanska säkerhetstjänsten, såväl som svenska experter, varnar för säkerhetsrisker med företagets utrustning. Detta eftersom det finns misstankar om att maskinerna kan ha bakdörrar vilket möjliggör fjärrstyrning från Kina.

Samtidigt har Säkerhetspolisen gång på gång varnat för att Kina är ett av de mest aktiva staterna i Sverige när det gäller spionage och cyberattacker.

– Jag välkomnar att Transportstyrelsen som tillsynsmyndighet har inlett ett tillsynsärende för att bedöma om bolaget hanterat frågan korrekt, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Han tillägger att han utgår från att säkerhetsskyddslagstiftningen följs.

Utrustning från kinesiska Nuctech som används av Tullverket och är placerad i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Aftonbladet kan nu avslöja att flera säkerhetskänsliga verksamheter i Sverige använder utrustning från samma kinesiska företag. Det framgår av Strålsäkerhetsmyndighetens dokumentation eftersom samtliga innehavare av röntgenapparater är skyldiga att rapportera dessa till myndigheten i fråga.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Toppmoderna scannrar

Enligt dokumentationen har 20 domstolar runt om i Sverige – bland annat Svea Hovrätt, Stockholms, Malmös och Göteborgs tingsrätt – röntgenmaskiner från Nuctech installerade vid entréerna.

Även Tullverket kontrollerar gods och väskor på väg in i Sverige med Nuctechs maskiner. På över 30 kontrollstationer används företagets utrustning. Bland annat finns toppmoderna scannrar som har kapacitet att röntga en hel lastbil. Vid flygplatser används företagets avancerade 3D-scanners för kontroll av privatpersoners bagage.

I Tullverkets fall har man tecknat fullserviceavtal med ett bolag knutet till Nuctech vilket innebär att personal från bolaget utför service och mjukvaruuppdateringar på maskinerna.

– När de ska uppdatera mjukvara så kommer de till våra maskiner och kopplar in sig, i första hand med en USB-sticka och i undantagsfall med en laptop som inte är uppkopplad mot nätet. Vår personal är närvarande när uppdateringar görs, uppger Mattias Ragert på Tullverkets presstjänst.

Röntgenutrustning från Nuctech används bland annat av domstolar, Tullverket och flera flygplatser i Sverige.

Går på priset vid upphandlingar

Tullverket uppger att merparten av maskinerna från Nuctech inte är kopplade till nätet, vissa av de större mobila scannrarna är dock utrustade med ett modem som länkar till ett slutet it-system.

– Vi betraktar risken som minimal eftersom maskinerna inte är uppkopplade mot internet, säger Mattias Ragert.

Swedavia använder sedan tidigare Nuctech-apparater på flera av sina flygplatser runt om i landet och samma sak gäller på 13 regionala flygplatser. Enligt samarbetsorganet Svenska regionala flygplatser AB ansvarar varje regional flygplats för inköp av säkerhetsutrustning.

– Det är specialiserade företag som levererar de här. Då gör man som i andra fall, man tittar på anbud, pris och prestanda. Klarar de prestandan så är det ofta pris som man går på, säger vd:n Peter Larsson.

Larsson tillägger att säkerhetsutrustningen måste leva upp till krav som Transportstyrelsen ställer.

Domstolsverket ser inte risker

Även i posthantering används röntgenapparater från Nuctech. Både Postnord och CIP Checkport i Stockholm, som granskar Postnords försändelser, har en handfull maskiner från företaget.

Experter som Aftonbladet pratat med menar att det är fullt möjligt för Kina att föra över information från maskinerna på Arlanda till Kina. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är kinesiska företag, oavsett var de verkar i världen, enligt en lag från 2017 skyldiga att samarbeta med kinesisk underrättelseinhämtning.

Anita Kihlström, säkerhetschef på Domstolsverket skriver i ett mejl:

”Vår bedömning gällande röntgenutrustningar på Sveriges Domstolar innebär att dessa inte utgör någon säkerhetsrisk och kan inte läcka information till obehörig beroende på att de inte är uppkopplade mot vare sig internt eller externt nätverk.
Informationen som röntgenutrustningen hanterar är inte heller skyddsvärd.”