Överviktiga upplever backar som brantare

Publicerad 2016-02-15

En amerikansk studie i psykologi visar att vikt spelar in för hur man uppfattar avstånd och lutning.

Vikten kan påverka hur man uppfattar avstånd och lutning, enligt forskning från Colorado State University.

Överviktiga kan uppfatta backar som brantare och avstånd som längre, skriver Daily Mail.

Hur mycket man väger kan påverka hur man uppfattar avstånd och lutning i en backe, enligt en psykologisk studie från Colorado State University.

Forskaren Jessica Witt som ligger bakom studien menar att överviktiga omedvetet uppfattar avstånd som längre bort och backar som brantare. Detta kan enligt Jessica Witt leda till att överviktiga får mindre lust att träna eftersom uppgifterna ses som svåra eller omöjliga.

– De kanske ses som lata, men många av oss skulle inte heller gå en sträcka som ser dubbelt så lång ut, säger hon till Daily Mail.

En omedveten process

Ett av momenten i studien gick ut på att 66 personer, både de med och utan övervikt, skulle uppskatta hur långt bort en vägkon var. Konen placerades 25 meter bort.

Det visade sig att de som vägde mindre uppskattade avståndet till 15 meter, de som vägde mer uppskattade avståndet till 30 meter.

Studien visade också att överviktiga uppfattar backar som brantare. Jessica Witt tror att processen sker omedvetet och att det är kroppens sätt att undvika den extra ansträngning som krävs för att träna med övervikt. Om man vill träna bort sin övervikt är därför bra att börja med små steg:

– Den som försöker hjälpa en överviktig patient att bli mer aktiv måste förstå att övningarna inte ser så lätta ut för dem, sa Jessice Witt nyligen på en vetenskapskonferens i USA.