Polisens svar på ”arg lapp” gör succé

Publicerad 2016-02-19

Lundapolisen Petter Götesson fick den här uppmanande lappen på bilen

Polisen Petter Götesson och hans kollega kom ut till bilen efter att ha köpt lunch. Då möttes de av en lapp som uppmanade dem att parkera rätt nästa gång. Nu gör svaret till lappskrivaren succé på nätet.

Det var i onsdags som polisen Petter Götesson och hans kollega vid Lundapolisen parkerade polisbilen utanför köpcentret Center Syd i Löddeköpinge för att gå in och köpa med sig lunch. När de kom ut hittade de en lapp på bilens sidoruta.
”Hoppas maten smakar! Parkera rätt nästa gång!”, stod det på lappen som avslutades med en glad gubbe.

– Vi blev inte arga och irriterade, men vi blev frustrerade över att inte få berätta varför. Innan jag själv blev polis var det nog också min tanke att de parkerade nära för att de inte orkade, säger Petter Götesson.

Han bestämde sig för att förklara för lappskrivaren varför de parkerade som de gjorde och skrev ett inlägg på Facebook som inleds:
”Bäste medborgare som satte fast denna lapp på vår polisbil på Center Syd idag kring lunch. Det är absolut inte av lathet som vår polisbil parkeras så nära ingången som möjligt. Det fyller några olika syften. Dels så vill medborgarna att vi ska synas, vilket vi gör intill ett köpcentrum. Den brottsförebyggande effekten hoppas vi på.”

– Det är viktigt att visa att vi finns på plats och vi ville ställa oss så nära ingången som möjligt för att ha nära till bilen om vi fick ett larm, säger Petter Götesson.

”Efteråt kom ett larm om en liten flicka”

Han skriver om att poliser inte har möjlighet att ta raster eller luncher i sitt arbete, eftersom de måste vara redo att snabbt köra i väg. Efter att de läst lappen fick de hoppa över lunchen för att kasta sig in i polisbilen.

– Det var det som blev kontentan, precis efter kom ett larm om en liten flicka och vi fick åka snabbt därifrån. Då tänkte jag ”nej det smakade inte alls bra”, säger Petter Götesson.

”Nej! Maten smakade inte bra. Vi fick nämligen värma upp den i mikrovågsugnen några timmar senare. Vi fick ett larm ganska direkt efter du applicerat ditt fina meddelande på vår bil. Ett larm där sekunder avgjorde om vi skulle kunna rädda en liten tjej i fara eller ej. Kanske var det din dotter?”, avslutar han sitt inlägg.

Jag ville belysa varför vi gör på olika sätt, det finns ofta ett syfte med varför polisen gör på ett visst sätt, säger Petter Götesson. Han tycker att reaktionerna efteråt har varit väldigt positiva.

– Det är väldigt många kollegor som har tackat för att jag belyste det här, säger han.

Här är hela inlägget:

”Bäste medborgare som satte fast denna lapp på vår polisbil på Center Syd idag kring lunch. Det är absolut inte av lathet som vår polisbil parkeras så nära ingången som möjligt. Det fyller några olika syften. Dels så vill medborgarna att vi ska synas, vilket vi gör intill ett köpcentrum. Den brottsförebyggande effekten hoppas vi på.

Men den största anledningen är att vi inte, som många andra, har raster och luncher i vårt arbete. Att snabbt kunna kasta oss in i polisbilen och köra iväg oavsett hunger eller pågående matinköp är vår vardag. Det finns t.o.m lagstöd för att polisen ska få parkera 'fel'.
 

Nej! Maten smakade inte bra. Vi fick nämligen värma upp den i mikrovågsugnen några timmar senare. Vi fick ett larm ganska direkt efter du applicerat ditt fina meddelande på vår bil. Ett larm där sekunder avgjorde om vi skulle kunna rädda en liten tjej i fara eller ej. Kanske var det din dotter?”