Sjukhuset medger brister i vården när Emil, 6, dog

Publicerad 2016-04-11

Skånes universitetssjukhus medger brister i vården av sexårige Emil Roos.

Vakpersonalen märkte inte när han blev livlös och när hjärt-lungräddning inleddes var det redan för sent.

– Det inträffade är oerhört tragiskt, säger chefläkare Daina Selga.

Sexårige Emil Roos dog på sjukhus i april förra året.

Han vårdades länge i respirator på barnintensivvårdsavdelningen på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund efter att ha drabbats av epileptiska frånvaroattacker. Sedan han väckts av läkare började han visa sådana framsteg att bedömningen gjordes att han skulle flyttas till en vanlig vårdavdelning.

Han dog tidigt på morgonen, två dagar efter flytten. Vakpersonal fanns i Emils rum under natten och morgonen men noterade inte när han blev livlös.

”Inte tydligt nog hur övervakningen skulle ha gått till”

I en intervju med Aftonbladet riktar hans föräldrar Pär och Aigul Roos skarp kritik mot sjukhuset. En kritik som till stora delar stöds av en utredning genomförd av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Daina Selga är chefläkare på SUS och den som gjorde en lex Maria-anmälan efter Emils död. Enligt henne fanns rätt kompetens på avdelningen men det brast i kommunikationen mellan avdelningarna om hur Emil skulle övervakas.

– Det blev ingen bra överföring. Det var inte fel att flytta honom till vårdavdelning, han bedömdes vara stabil och personalen kunde vårda honom på den vanliga avdelningen, men det var inte tydligt nog hur övervakningen skulle ha gått till, säger hon.

”En stor sorg”

Selga berättar att man, efter Emils död, vidtagit omedelbara åtgärder. Bland annat har man utformat rutiner för överföring av patienter mellan avdelningarna samt rutiner för patientvak.

– Det som inträffade är oerhört tragiskt och en stor sorg för alla inblandade. Naturligtvis för föräldrarna men också för personalen. Åtgärder har satts in för att det inte ska ske igen, säger Daina Selga.

Hon vill inte spekulera kring om Emil hade levt i dag, om det inte vore för de konstaterade bristerna.

– Det går inte att sia om. Han var svårt sjuk och utgången var oviss. Men det är inget försvar till det som inträffade. Kanske hade man kunnat rädda honom, säger Daina Selga.