Personalen märkte inte när Emil, 6, dog på sjukhuset

Publicerad 2016-04-11

När Emil, 6, dog på sjukhus dröjde det innan personalen märkte att han blivit livlös. 

Nu får Skånes universitetssjukhus stark kritik för bristande övervakning under vården.

– De skötte inte sitt jobb och vi kommer aldrig få vår son tillbaka, säger Emils mamma Aigul Roos.

Emil Roos längtade efter dagen då han skulle få börja första klass i skolan i Helsingborg efter sommaren 2015. Framför allt såg han fram emot att han då skulle få lära sig engelska, berättar hans föräldrar Pär, 47, och Aigul Roos, 42.

Den dagen kom aldrig.

I februari förra året drabbades Emil av epileptiska frånvaroattacker och insjuknade hastigt. Han sövdes ned och vårdades i respirator på barnintensiven på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund. I samband med det genomfördes en trakeotomi, eller strupsnitt, för att skapa fri luftväg.

Efter drygt två månader väcktes Emil av läkare och började snart visa tillräckliga framsteg för att den 28 april flyttas från intensiven till en vanlig vårdavdelning.

– Han lyssnade på allt vad sjukgymnasten sa om rehabilitering och träning. Han kämpade så för att återhämta sig, säger Aigul Roos.

Tidigt på morgonen, två dagar efter flytten, slutade Emils hjärta att slå.

Uppmanades att gå hem

Undersköterskan som skötte övervakningen den natten fokuserade på praktiska åtgärder, som att vända honom och att rengöra medicinska instrument, enligt myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som utrett fallet. Det fanns ingen övervakningsapparatur inkopplad och personen som skötte vaket noterade aldrig att Emil var livlös.

Vid 05.35 på morgonen, drygt en halvtimme efter sitt senaste besök, kom jourhavande sjuksköterska in i rummet och upptäckte att patienten inte visade några livstecken. Sjuksköterskan larmade om hjärtstopp. Hjärt-lungräddning inleddes men Emils liv gick inte att rädda, enligt rapporten.

– De ringde oss fem i sex på morgonen och sa att han hade problem med hjärtat. Vi kom snabbt dit och när jag höll honom var han iskall. Han hade varit död länge, säger Aigul Roos.

”Ljög oss rätt upp i ansiktet”

Föräldrarna var hos Emil hans sista kväll i livet. När det var läggdags gick de hem på uppmaning av personalen, berättar de. Föräldrarna ska då ha påpekat att Emils andning kändes påverkad.

– Den kvällen sa de att det skulle vara två sköterskor som övervakade. Men dagen efter kom det fram att det bara var en som hade varit där inne. De ljög oss rätt upp i ansiktet. Hade vi vetat att det bara fanns en person som vakade hade vi aldrig lämnat sjukhuset. Jag ifrågasätter starkt att de inte kunde upptäcka det i tid, säger Pär Roos.

”De skötte inte sitt jobb”

Anledningen till att föräldrarna anmälde sjukhuset till IVO och att de pratar med Aftonbladet är densamma: de hoppas att det kan bidra till att ingen annan ska behöva gå igenom samma sak som de tvingades göra.

– De skötte inte sitt jobb och vi kommer aldrig att få vår son tillbaka. Att vi anmäler förändrar inte det men vi vill inte att det här ska hända andra familjer, säger Aigul Roos.

Pär Roos fyller i:

– De säger att de vidtagit åtgärder sedan det hände men jag är inte övertygad om att det räcker. Det var en dysfunktionell avdelning.

I sitt beslut delar IVO ut stark kritik till vårdgivaren Region Skåne för bristande personalresurser, och verksamheten på SUS för bristande vårdplanering och övervakning.

Sjukhuset medger brister

Sjukhuset har medgivit att den bristande övervakningen var ”den avgörande orsaken till händelsen”, enligt IVO:s rapport.

Sedan Emils död har SUS presenterat åtgärder som myndigheten kommer att följa upp.

Pär och Aigul Roos fotograferas på en strand i Helsingborg. I havet bakom dem har Emils aska spridits ut. För föräldrarna är sorgen ständigt närvarande.

– Minnen om hur roligt vi haft, hur bra han var och hur stolta han fick oss att känna finns med oss hela tiden. Det är väldigt jobbigt för oss och hans två storasystrar. Det blir aldrig som förr, säger Pär Roos.